Skånes universitetssjukhus får nationella uppdrag inom behandling av cancer
Hem NyheterCancervård Skånes universitetssjukhus får nationella uppdrag inom behandling av cancer

Skånes universitetssjukhus får nationella uppdrag inom behandling av cancer

Publicerat av: Redaktionen

Skånes universitetssjukhus och Region Skåne har tilldelats två nya uppdrag inom ramen för nationell högspecialiserad vård, NHV.

Båda uppdragen gäller behandling av cancer: viss vård vid vulvacancer och en behandlingsmetod vid spridd cancer i bukhinnan. Behandlingarna utförs redan i dag på Skånes universitetssjukhus.

Viss vård vid vulvacancer

Vulvacancer innebär att en cancertumör har bildats någonstans i vulvan, som är de yttre delarna av det kvinnliga könsorganet. Vulvacancer är en ovanlig cancersjukdom, som oftast drabbar personer över 70 år. I Sverige får cirka 200 personer diagnosen varje år.

Skånes universitetssjukhus är ett av fyra sjukhus som nu fått uppdraget att bedriva nationell högspecialiserad vård för viss vård vid vulvacancer. Sedan tidigare har Skånes universitetssjukhus haft ett så kallat nationellt koncentrerat vårduppdrag för kirurgi och behandling av vulvacancer.

– Att vi tilldelas NHV-uppdraget betyder att vi kan behålla och öka vår kompetens inom området för vulvacancer. Vi kommer att fortsätta kunna ta hand om patienter från Södra sjukvårdsregionen men också patienter från resten av landet, säger Päivi Kannisto, överläkare inom kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus och docent inom obstetrik och gynekologi på Lunds universitet.

Hon fortsätter:
– Eftersom sjukdomen är så ovanlig är det mycket viktigt att vi bedriver gemensamma forskningsstudier tillsammans med övriga behandlande sjukhus i landet. Det är genom sådana studier som vi kan öka kunskapen om diagnostik och behandling, så att patienterna får bättre vård och större chans till överlevnad.

HIPEC – avancerad behandling av spridd cancer i bukhinnan

Skånes universitetssjukhus är ett av fyra sjukhus i Sverige som får uppdraget av Socialstyrelsen att bedriva nationell högspecialiserad vård inom cytoreduktiv kirurgi kombinerad med varm cellgiftsbehandling i bukhålan (så kallad hypertermisk intraperitoneal kemoterapi, förkortat HIPEC) för patienter med spridd cancer i bukhinnan. I Sverige genomgår cirka 200 patienter behandlingen varje år.

HIPEC-behandlingen är en operation där alla tumörer som syns tas bort, kombinerat med sköljning av bukhålan med varm cytostatika (läkemedel som hämmar cancerceller). Även inom detta område har Skånes universitetssjukhus sedan tidigare haft ett så kallat nationellt koncentrerat vårduppdrag.

– Det finns sedan många år en stor kompetens, erfarenhet och en etablerad, välfungerande verksamhet på Skånes universitetssjukhus inom detta område. Vi är därför mycket glada att kunna fortsätta ta hand om dessa patienter från Södra sjukvårdsregionen, nu inom ramen för nationell högspecialiserad vård, säger Jenny Brändstedt, sektionschef och överläkare inom kirurgi på Skånes universitetssjukhus.

Fakta: Nationell högspecialiserad vård

Det är Socialstyrelsen utreder och beslutar om vilka regioner och sjukhus som får i uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård i offentlig regi. Syftet med att koncentrera vården till ett fåtal vårdgivare är att uppnå högre kvalitet och bättre resursutnyttjande.

Här kan du läsa mer om Socialstyrelsens beslut: Steg 7: Nämndbeslut – Socialstyrelsen

Sedan tidigare har Skånes universitetssjukhus och Region Skåne tilldelats följande uppdrag:

  • Hjärtkirurgi på barn och ungdomar
   Hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel – Guch
   Hjärttransplantation
   Kirurgi på barn och ungdomar: diafragmabråck, missbildningar på matstrupen samt anorektala och urogenitala missbildningar
   Lungsjukdomar hos barn
   Lungtransplantation
   Neuroendokrina tumörer i buken (NET) och avancerade binjuretumörer
   Neuromuskulära sjukdomar
   Nätkirurgi vid framfall
   Peniscancer – viss typ av kirurgi
   Prematuritetsretinopati (ROP)
   Primär skleroserande kolangit (PSC)
   Ryggmärgsskador – primär rehabilitering
   Stamcellstransplantation vid systemisk skleros
   • Huvud- och halsparagangliom
   EndometriosTransjugulär intrahepatisk portosystemisk shunt (TIPS)

Här kan du läsa mer om de uppdrag inom nationell högspecialiserad vård som Skånes universitetssjukhus och Region Skåne har tillstånd att bedriva: Nationell högspecialiserad vård

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>