Storsatsning när Örkelljunga kommun startar fiberutbyggnad till hela landsbygden – och förbereder morgondagens e-hälsolösningar
Hem NYHETERE-HÄLSA Storsatsning när Örkelljunga kommun startar fiberutbyggnad till hela landsbygden – och förbereder morgondagens e-hälsolösningar

Storsatsning när Örkelljunga kommun startar fiberutbyggnad till hela landsbygden – och förbereder morgondagens e-hälsolösningar

Publicerat av: Redaktionen

Det som i våras började med ett samverkansavtal mellan Örkelljunga kommun och IP-Only fortsätter nu med fibernätsutbyggnad till 2 500 fastigheter på landsbygden.

Storsatsning när Örkelljunga kommun startar fiberutbyggnad till hela landsbygden – och förbereder morgondagens e-hälsolösningar 2– Fibernätet skapar möjligheter, och vi är en av de kommunerna som ska utnyttja dem mest, säger Carina Zachau, kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga.

Örkelljunga kommun och IP-Only skrev under våren 2017 ett samverkansavtal. Samarbetet fördjupas och utvecklas när samtliga kommunmedborgare nu erbjuds en säker uppkoppling för morgondagens nättjänster.

– Vi ser att denna satsning främst har två stora fördelar för kommuninvånaren. För det första får denna ett snabbt och stabilt nät, vilket möjliggör inte bara arbete på distans utan att verksamheter kan finnas kvar på landsbygden med samma villkor som i tätorten. För det andra öppnar detta upp för morgondagens e-hälsolösningar som gör sjukvården mer tillgänglig,  säger  Carina Zachau, kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga.

Första spadtaget i den gigantiska fiberutbyggnaden togs nyligen och innebär bland annat följande.

  • Hela Örkelljunga landsbygd med 2 500 fastigheter – fritidshus, permanentboende och företag – har erbjudits anslutning.
  • Samtliga fastigheter kommer ha tillgång till en säker och unik infrastruktur, en så kallad välfärdsport, för framtidens digitala samhällstjänster inom bland annat sjukvården.

– När man bygger fibernät i så stora områden, under så kort tid, finns självklart utmaningar. Att få in alla markavtal är ett sådant. Jag tror och hoppas att Örkelljungaborna, i likhet med övriga landet, ser värdet av att bidra så att det går så fort som möjligt. Fibernätet skapar möjligheter, och vi är en av de kommunerna som ska utnyttja dem mest,  säger  Carina Zachau .

– Vi har många samhällsviktiga samarbeten med kommuner och är glada över att Örkelljunga har blivit en av dessa. En naturlig fortsättning på fiberutbyggnaden är att fylla nätet med innehåll som verkligen betyder något för medborgarna, och sjukvårdstjänster över ett snabbt, säkert och stabilt nät är ett sådant exempel. Vårt samarbete med Örkelljunga har detta breda synsätt, något vi är övertygade kommer att betyda mycket för kommunmedborgarna, säger JC Svensson, regionchef syd på IP-Only .

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>