Stort intresse för artificiell intelligens och hälsa
Hem NYHETERE-HÄLSA Stort intresse för artificiell intelligens och hälsa

Stort intresse för artificiell intelligens och hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Intresset för hur artificiell intelligens, AI, kan bidra till utvecklingen av hälsa och vård är mycket stort.

Stort intresse för artificiell intelligens och hälsa 2Det märktes tydligt när ett 60-tal forskare och representanter från företag presenterade sina satsningar under konferensen WASP AI4X Health som arrangerades i Stockholm tisdag 13 mars.

Bredden på presentationerna var mycket stor och berörde frågor som

  • Vilka tekniker och metoder för AI använder ni?
  • Hur ser era tillämpningar ut?
  • Hur kommer ni att använda AI i framtiden?
  • Vilka utmaningar ser ni inför framtiden inom området?

Artificiell intelligens inom äldrevård, bildanalys för upptäckt av cancer, stöd för diagnos av demens, behandling av depression bland unga och uppkopplade permobiler var några ämnen som togs upp under presentationerna.

Men även frågor om integritet och vem som äger den data som patienter ger ifrån sig väckte intresse.

Sammanlagt deltog forskare från elva universitet och representanter från 25 företag, bland annat stora bolag som IBM, Tieto och AstraZeneca, men även ett antal mindre startup-företag.

De nära 200 deltagarna fick också lyssna till Marcus Wallenberg, vice ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som under slutet av förra året tillkännagav en satsning på en miljard kronor för forskning inom artificiell intelligens inom ramen för WASP, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program.

Marcus Wallenberg berättade om stiftelsens vilja att stötta forskning och framsteg inom artificiell intelligens för att ge Sverige en starkare plattform inom området.

Satsningen WASP AI leds av professor Danica Kragic Jensfelt, KTH. Tillsammans med docent Fredrik Heintz, Linköpings universitet, och Daniel Gillblad, chef för AI-forskning vid RISE SICS, ansvarar hon även för de fem konferensdagarna som äger rum i Folkets hus, Stockholm.

Konferensen om AI var den tredje av fem konferensdagar inom området. De två återstående konferensdagarna handlar om Finans, tjänster och AI (27 mars) samt Samhälle, miljö och AI (11 april).

Läs mer om konferensdagarna och dess tider: http://wasp-sweden.org/ai/ai4x/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>