Svenskarna anser att flera yrken och branscher blir bättre med artificiell intelligens – är mest skeptiska till AI inom sjukvården
Hem Nyheter Svenskarna anser att flera yrken och branscher blir bättre med artificiell intelligens – är mest skeptiska till AI inom sjukvården

Svenskarna anser att flera yrken och branscher blir bättre med artificiell intelligens – är mest skeptiska till AI inom sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) avancerar i snabb takt och svenskarna anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscherna.

Svenskarna anser att flera yrken och branscher blir bättre med artificiell intelligens – är mest skeptiska till AI inom sjukvården 3Post och logistik hamnar i topp över områden som väntas tjäna på ökad användning av AI, men när det kommer till sjukvården är svenskarna betydligt mer skeptiska. Det visar Tietos nordiska undersökning som tagit reda på hur 1 144 personer i Sverige ser på utvecklingen och användningen av AI inom olika yrken och områden.

Idag kan AI och machine learning användas inom sjukvården för att bland annat analysera stora mängder av komplex patientinformation. Trots fördelarna som det kan medföra hamnar sjukvården längst ner på listan över branscher som väntas gynnas av ökad AI-användning – mer än var femte svensk (22 procent) anser att sjukvården inte alls skulle tjäna på att använda tekniken.

Undersökningen visar att den mänskliga kontakten är viktig. 43 procent av svenskarna litar bara på en diagnos ställd av en AI om en människa varit involverad och var fjärde (26 procent) vill inte alls att en AI ska kunna ställa deras diagnos. Bara 8 procent skulle helt lita på en diagnos ställd av endast en AI.

– AI har potential att på allvar revolutionera sjukvården och kan exempelvis möjliggöra mer exakta diagnoser och hitta samband som människor missar, men ännu har vi bara skrapat på ytan till de möjligheter som väntar. Trots fördelarna ser vi tydligt att svenskarnas skepsis är kopplad till en rädsla att förlora den mänskliga kontakten. Jag kan lugna alla med att AI inte främst kommer att ersätta de mänskliga rollerna, utan snarare snabba på och förenkla flera moment inom sjukvården genom att förbättra beslutsstödet för läkare och sjukskötare, säger Christian Guttmann, AI-forskare och affärsområdeschef på Tieto.

Yrkena och branscherna som väntas bli bättre med hjälp av AI

De branscher som flest svenskarna anser skulle gynnas av ökad användning av AI är post- och logistikbranschen (81 procent håller med), tillverkningsindustrin (80 procent), myndighetsförvaltning (78 procent) samt bank och finans-branschen (76 procent).

– Undersökningen ger oss en känsla för hur allmänheten ser på AI och förväntningarna på tekniken inom olika branscher och yrken. Vi kan se att de områden som började utveckla och använda AI-lösningar i ett tidigt skede, som exempelvis bank- och finansbranschen, också väntas tjäna på att använda AI i ännu högre grad nu när utvecklingen börjar ta fart, säger Christian Guttmann.

Bland de yrken som svenskarna tror skulle göras bättre av en AI toppas listan av banktjänstemän, politiker, revisorer, tjänstemän och buss/taxi-förare. Yrken som sjukskötare, läkare och lärare väntas inte alls göras bättre av en AI, enligt en majoritet av svenskarna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>