Sveriges första medicinska träningsapp lanseras
Hem NYHETERE-HÄLSA Sveriges första medicinska träningsapp lanseras

Sveriges första medicinska träningsapp lanseras

Publicerat av: Redaktionen

Nu släpps en digital tjänst som väntas revolutionera hälso- och sjukvården.

Umeåbolaget Vitala släpper Sveriges första medicinska träningsapp för att hjälpa människor med låg fysisk aktivitet att få individanpassad träning oavsett nuvarande hälsotillstånd.

Vitalas träningsgenerator hjälper personer med kroniska sjukdomar och besvär till långsiktig psykiskt och fysiskt välmående genom att bromsa sjukdomsutvecklingen, minska risken för följdsjukdomar samt lindra smärta och besvär.

Sveriges första medicinska träningsapp lanseras

I dag har närmare hälften av Sveriges befolkning en kronisk sjukdom. De står för cirka 80–85 % av den totala årliga vårdkostnaden på 270 miljarder kr. Det är just den här gruppen Petter och Jesper Aasa vill hjälpa med sina nya app.

– Redan nu är intresset stort bland privatpersoner, patientorganisationer och företag runt om i Sverige. Trycket är högt och vi märker att tjänsten har varit efterlängtad länge, säger Jesper Aasa, läkare och vd på Vitala.

Antalet personer med kroniska sjukdomar och besvär har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. I dag har närmare hälften av Sveriges befolkning en kronisk sjukdom – och en fjärdedel av befolkningen lever med mer än enkronisk sjukdom.

De står för cirka 80–85 procent av den totala årliga vårdkostnaden på 270 miljarder kronor enligt SKL:s Ekonomirapport 2017.

– Dagens vård har blivit allt mer digital och lättillgänglig, men det har inte funnits någon tjänst eller teknik som erbjuder fysisk aktivitet anpassad till olika sjukdomsrelaterade och funktionella begränsningar. Förrän nu, säger Jesper Aasa.

Nu släpps den nya appen Vitala som erbjuder individanpassad medicinsk träning i förebyggande och behandlande syfte. I ett nära samarbete med läkare, fysioterapeuter och forskare är Vitala först ut i världen med att skräddarsy träningspass utifrån användarens unika förutsättningar, som till exempel medicinska diagnoser, funktionsförmåga, dagsform och egen målsättning.

– Vår ambition är att alla – oavsett förutsättningar – ska ha möjlighet att leva ett aktivt liv. Var man bor i Sverige eller pågående behandling ska inte spela någon roll. Smärta ska inte vara ett hinder, säger Petter Aasa, operativ chef och medgrundare på Vitala.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>