”Enkelheten i tekniken är viktigast för att bryta äldres digitala utanförskap”
Äntligen en pitch med målgruppen äldre i fokus, menade drakarna i Svt:s Draknästet när Thomas Sidén och Daniel Straume presenterade sin enkla videosamtals-app.
– Jag hade länge sökt efter ett enkelt sätt för pappa och mig att videoprata på. Men inget fungerade. Han irrade hela tiden bort sig och vi kunde inte nå varandra.
Det berättar Thomas Sidén, grundare till appen Loopeli och fortsätter:
– Vi testade alla befintliga appar till surfplattor men ingen fungerade. Pappa hamnade hela tiden fel bland alla ikoner och funktioner. Och då tänkte jag: Jag måste göra en egen app som funkar. En app där pappa enkelt kan videoringa mig och lika enkelt svara när jag videoringer.
Thomas pappa Josef, drygt 90 år, hade haft en stroke. Han hade svårt att genom tal uttrycka det han ville ha sagt med en vanlig telefon.
– När vi sågs däremot förstod vi varandra helt och fullt. Och jag tänkte att om vi kan se varandra också när vi pratar på distans så skulle vi förstå varandra mycket bättre. På så sätt skulle han slippa bli frustrerad över att inte få fram det han ville och jag skulle direkt kunna avläsa hans mående.
Så Thomas – som är en van entreprenör – tog fram den enkla videosamtals-appen Loopeli. Appen är superenkel och så utformad att den äldre enkelt kan videosamtala med de familjemedlemmar som ingår i personens familjeloop. Daniel Straume, vd för Loopeli, förklarar:
– Familjeloopens huvudperson – exempelvis en äldre i familjen – trycker på symbolen ”Videosamtal” . Då kommer det upp sex val med bilder på loopens familjemedlemmar. Om den äldre väljer bilden med ”Stina” så frågar appen: Vill du ringa till ”Stina”? Varpå den äldre trycker på grönt för ”JA” och sen är videosamtalet igång.
Det tekniskt unika med Loopeli är att appen är låst i den äldres surfplatta. Och att denne endast kan videosamtala med medlemmarna i familjeloopen. Daniel igen:
– Det är en säker kommunikationsväg. Ingen annan kan ringa in i appen och ingen kan heller ringa utanför familjeloopen, vilket gör det lätt för de flesta äldre att använda appen, säger han och Thomas fyller i:
– Vitsen är att den äldre använder surfplattan enbart för Loopeli.
Månaden före det att Loopeli-appen skulle lanseras avled Thomas pappa Josef. Han som var upphovet till hela idén.
– Jag gav nästan upp, luften gick ur mig och ur projektet samtidigt som jag visste att appen skulle kunna hjälpa så många människor, säger Thomas och fortsätter:
– Det finns ett stort humanistiskt värde i att förenkla tekniken så att de äldre, och andra som tycker digitalt teknik är krånglig, kan hålla kontakt med sina nära och kära i videosamtal. Det ger dem lugn och mening. Och det ger också ett lugn till alla övriga familjemedlemmar.
Och när ansökan till Svt:s Draknästet dök upp i Thomas flöden så sökte han med Loopeli till programmet.
– Det vore jätteroligt om appen kunde hjälpa en massa äldre och deras nära och kära. Det är lite cred gentemot min pappa. Det är ju han som har pappat till appen. Och jag vet att han hade varit jätteglad om han fått uppleva det som händer nu, avslutar Thomas Sidén, upphovsman till Loopeli.
Sista avsnittet av Draknästet där Thomas och Daniel medverkar sänds på Svt play från den 23 september. Programmet sänds också linjärt på Svt 1 den 30 september.