Sex av tio svenskar riskerar dela känsliga persondata när de använder hälsoappar
Hem NYHETER Undersökning: Sex av tio svenskar riskerar dela känsliga persondata när de använder hälsoappar

Undersökning: Sex av tio svenskar riskerar dela känsliga persondata när de använder hälsoappar

Publicerat av: Redaktionen

Nio av tio använder osäkra gratisappar för att hålla koll på sin fysiska och psykiska hälsa, och lagrar sin mest känsliga information om humör, tankar och vanor.

Cybersäkerhetsföretaget NordVPN utförde en undersökning med närmare 13 000 personer från 13 olika länder för att ta reda på hur människor använder teknik för att stödja sin mentala hälsa.

Hela 90 procent av tillfrågade svenskar uppger att de använder teknik som TV, telefon eller dator för att varva ned, medan 60 procent gör det för att främja sin mentala hälsa. Drygt var femte svensk (21 procent) använder en hälsoapp i telefonen och av dessa 25 procent för träning, 15 procent för att hålla koll på sina sömnrutiner och 7 procent för kaloriintaget. Även appar för meditation används, men är vanligare i engelskspråkiga länder.

Undersökningen visade även att nio av tio svenskar som använder gratisappar för att hålla koll på sin hälsa använder gratisappar. Dessa användare är i regel omedvetna om apparnas potentiella integritetsproblem och riskerar att dela med sig av känslig information till tredje part, vilket är fallet för mer än hälften av de som använder en hälsoapp.

”Vår undersökning visade att mer än hälften av de svenska användarna av hälsoappar delar med sig av information, såsom blodtryck, matvanor, vikt och medicinska tillstånd. Detta inkluderar även uppgifter om deras psykiska hälsa, såsom humör, vanor och till och med tankar. Att lagra denna känsliga information i dåligt säkra gratisappar utsätter dem för risker,” säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN.

En färsk rapport visar att 90 procent av apparna för psykisk hälsa inte uppfyllde minimumkraven gällande integritetsskydd. I våras bötfällde den amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission (FTC) den digitala vårdplattformen BetterHelp med 7,8 miljoner dollar. Dess skapare avslöjades med att dela användarnas privata data med tredje part, såsom företag som sysslar med marknadsföring och försäkringar.

”Det största problemet är att endast 11 procent av tillfrågade svenskar bryr sig om integritetspolicyer när de väljer en app för psykisk hälsa. Det innebär att de flesta användarna inte vet var deras data kan hamna eller hur den används mot dem,” fortsätter Warmenhoven

Svenskar använder mycket teknik för att ta hand om sitt känslomässiga välbefinnande 

Fyra av tio svenskar kommunicerar med vänner och familj via meddelandeappar för att få stöttning av dem, medan mer än en tredjedel använder sig av avkopplande musik. Dessutom medger en av fem tillfrågade att de använder appar i telefonen för att främja sitt känslomässiga välbefinnande.

Undersökningen identifierade flera populära appar för psykisk och fysisk hälsa som används i stor utsträckning i Sverige. Bland dessa Pedometer (16,5 procent), Stepler (14,2 procent), Bokadirekt (9,1 procent), Lifesum (8,5 procent) och Step Counter (5,2 procent).

Människor i Sverige värderar låga priser framför datasäkerhet när de väljer appar 

Sex av tio svenskar riskerar dela känsliga persondata när de använder hälsoapparTrots den växande oron kring dataintegritet visar undersökningen att 88 procent av svenskarna fortfarande väljer gratisappar för psykisk hälsa framför betalalternativ. Att en app är gratis är inte nödvändigtvis en varningssignal, men det innebär ofta att användarna byter ut känslig information om sig själv mot appens tjänster.

När informationen som säljs vidare till annonsörer och datamäklare inkluderar fertilitet, psykisk ohälsa och sexuell läggning är det särskilt oroande.

”Data som denna kan användas för att skapa detaljerade användarprofiler som innehåller känslig information, som potentiellt kan användas för att diskriminera någon eller utesluta dem, till exempel genom att neka dem försäkringar eller jobbmöjligheter baserat på deras fysiska och psykiska hälsa,” säger Adrianus Warmenhoven.

Undersökningen visade att människor i Sverige, liksom i de flesta andra länderna, värderar låga priser framför datasäkerhet. När svenskarna väljer hälsoappar prioriterar de användarvänlighet, tillgång till en kostnadsfri plan och innehåll.

Tyvärr rankas säkerhetsfunktioner som multifaktorautentisering (MFA), apputvecklare och kryptering lägre i betydelse.

Hur du säkert använder hälsoappar 

Psykisk hälsa är viktigt, och det är även integriteten och säkerheten för användarnas data. Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN, ger sex enkla tips för alla som använder appar för att hålla koll på sin hälsa:

  • Använd en engångsmailadress när du registrerar dig. Då kan tjänsten inte använda din e-postadress för att koppla din identitet till profiler på sociala medier och andra tjänster.
  • Ändra alltid appens säkerhetsinställningar. Välj om möjligt bort all datainsamling.
  • Välj din app för psykisk hälsa med omsorg efter ordentlig research om vilken information den samlar in. Läs alltid villkoren innan du använder dessa verktyg för egenvård.
  • Använd appar som du köper från officiella butiker eller webbplatser.
  • Undvik gratisappar från obskyra källor. De flesta av dessa typer av appar säljer data till tredje part, överöser dig med annonser eller äventyrar på annat sätt din integritet.
  • Ge ut minsta möjliga information som appen kräver. Se till att endast ange den information som är nödvändig för appens funktionalitet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>