Upphandling av miljövänliga plastförkläden inspirerar EU
Hem Nyheter Upphandling av miljövänliga plastförkläden inspirerar EU

Upphandling av miljövänliga plastförkläden inspirerar EU

Publicerat av: Redaktionen

I februari i år blev det klart att Region Skåne blir först i Sverige med miljövänliga plastförkläden.

Ett resultat av en lyckad innovationsupphandling där ett lokalt företag i Helsingborg, Gaia Biomaterials, vann upphandlingen. Nu har Gaias lösning nått EU och idag har de fått besked om att ingå i ett EU- projekt för att vidareutveckla sitt biomaterial i syfte att skapa fossilfria samhällen.plastförkläde

Plastförkläden i vården utgör den sjunde största miljöpåverkaren i Region Skåne. För att minska utsläppen genomförde Region Skåne en innovationsupphandling av plastförkläden. Företaget Gaia blev vinnare som tagit fram ett miljövänligt plastförkläde som sänker koldioxidutsläppen med 250 ton per år. Förklädena är gjorda av sockerrör, stärkelse och kalk och ska precis börja testas i tre verksamheter i Region Skåne.

I dag kom beskedet att Gaias utveckling av materialet för förklädena har intresserat EU – Life (EU kommissionens ekonomiska verktyg för miljö). Gaias grundare presenterade sitt material och Region Skånes metod för innovationsupphandling för EU-Life vilka tyckte det var ett bra tillvägagångssätt och startar nu upp ett projekt med Gaia, tillsammans med deras partners NSR och Båstad kommun, om cirka 25 miljoner kronor för att vidareutveckla sitt biomaterial.

– Region Skånes metod för arbete med innovationsupphandling har bidragit till att Gaia får den här möjligheten. Det är glädjande att vårt arbete med upphandlingar ger ringar på vattnet. Gaias expansion bidrar till att öka andelen förnyelsebara material och skapar fler jobb i Skåne, säger Amela Hodzic (S), regionråd med ansvar för upphandling.

– Vi ser fram emot att kunna bidra till en bättre miljö med våra produkter och att EU-Life intresserar sig för vår utveckling av biomaterial visar på en stor vilja till smarta investeringar i syfte att nå fossilfria samhällen, säger Åke Rosén, grundare, Gaia Biomaterials.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>