Välrenommerat cancercentrum i Frankrike digitaliserar patologi med lösning från Sectra
Hem TEKNIK Välrenommerat cancercentrum i Frankrike digitaliserar patologi med lösning från Sectra

Välrenommerat cancercentrum i Frankrike digitaliserar patologi med lösning från Sectra

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) kommer installera sin lösning för digital patologi hos Institut Cure, ett av Frankrikes mest erkända och prestigefulla cancercentrum.

Lösningen kommer göra det enklare för patologer att dela fall med kollegor vid konsultationer samt ge dem tillgång till digitala verktyg och AI-baserade applikationer. Därmed kommer de kunna spara tid samtidigt som precisionen vid diagnostiseringen ökar, vilket i slutändan resulterar i bättre vård för cancerpatienter.

– Att digitalisera patologin var ett naturligt steg för oss. Vår verksamhet är uppdelad på två platser i Frankrike. Ena verksamheten finns i Paris och den andra drivs av professor Allory i Saint-Cloud. Vi kommer nu kunna nyttja specialister på båda våra sjukhus oavsett när och var de behövs, vilket är mycket viktigt vid diagnostisering, säger Anne Vincent-Salomon, chef för patologiavdelningen på Insitut Curie.

  Hon fortsätter:
– Det är även ett stort steg framåt vad gäller möjligheten att arbeta på distans, vilket skapar förutsättningar för att förbättra balansen mellan arbete och privatliv för våra anställda. Något som är särskilt värdefullt för den yngre generationen i en region som Ile de France. Det känns bra att samarbeta med Sectra som redan har mycket erfarenhet inom området och vi ser fram emot att komma i gång. 

När de fysiska vävnadsproverna skannas till digitala bilder blir både aktuella och tidigare bilder tillgängliga oavsett när eller var de behövs. Med digital patologi får patologerna även tillgång till funktioner som inte finns vid granskning i mikroskop. Lösningen hjälper patologer med kritiska beslutspunkter såsom gradering och mer precis mätning. Den digitala tekniken gör det också möjligt att dra nytta av teknik på framfart såsom AI vilken till exempel kan användas för bildanalys som förbättrar precisionen av uppgifter såsom att räkna celler. Även second opinions, arbetsfördelning, specialistkonsultationer, regionala multidisciplinära ronder och utbildning underlättas. 

Institut Curie är en av världens ledande medicinska forskningscentrum, särskilt erkända för sin expertis inom bröstcancer. De är även ett internationellt referenscentrum för flera andra cancerformer. Varje år vänder sig fler än 100 patienter från andra länder till Institut Curies två sjukhus i Paris och Sanit-Cloud för vård. Institut Curie är den tredje vårdgivaren i Frankrike som inom en fyramånadersperiod beställt Sectras digitala patologilösning. Tidigare beställningar kommer från Institut Bergonié och GHU Paris psychiatrie & neurosciences. Tillsammans banar de väg och leder digitaliseringen av patologin i Frankrike. 

– Frankrike genomgår just nu ett paradigmskifte inom patologi, med fler och fler sjukhus och cancercentrum som implementerar ett digitalt arbetsflöde. Institut Curie, med sin världsledande vård och forskning, blir en av pionjärerna på området när de nu tar det här viktiga steget. Vi känner både ödmjukhet och stolthet inför att vi får förtroendet att tillhandahålla våra verktyg till deras patologer, säger Fabien Lozach, vd för Sectra i Frankrike. 

Sectras lösning kommer att integreras med nuvarande laboratorieinformationssystem (LIS) hos Institut Curie. Det ger patologerna en heltäckande bild av patientens historik i en och samma applikation och gör det möjligt att styra arbetsflöden utifrån exempelvis sub-specialiteter och prioriteringar. Sectras leverantörsneutrala förhållningssätt ger även full frihet vid val av skannerleverantör och samarbetspartner inom AI. Kontraktet signerades i mars 2021.

Sectras patologilösning är en del av Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus. Läs mer och om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS är har tilldelats priset för högst kundnöjdhet ”Best in KLAS” åtta år i rad på medical.sectra.com.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>