Varför kan vi inte erbjuda samma vård vart vi än bor?
Hem NYHETERE-HÄLSA Varför kan vi inte erbjuda samma vård vart vi än bor?

Varför kan vi inte erbjuda samma vård vart vi än bor?

Publicerat av: Redaktionen

Sverige har många år försett oss medborgare med sjukvård. Landet är långt och vi har olika förutsättningar hur vi tar oss till sjukvården.

Varför kan vi inte erbjuda samma vård vart vi än bor? 1

I en serie inlägg kommer vi lyfta fram den nya sättet att arbeta med förebyggande sjukvård.

Jag som storstadsbo har många ställen att besöka på nära avstånd. Medan andra måste ta bilen någon timmes bilfärd. Som storstadsbo har jag även möjligheten att välja vem som ska få ta hand om mig, medan andra kanske bara har ett val. Är vården lika för alla? Har vi samma förutsättningar till att reparera kropp och själ?

Nu när den digitala eran är här så borde vi 2018 ha fått fantastiska digitala lösningar för digital vård. Vi ser dagligen i media hur lätt läkare kan vara på andra sidan av en smart-telefon. Hur patienter slipper ta sig till sjukvården, utan kan vara hemma med en digital doktor.Hur bra är denna tjänst? Hur kommersialiserat har sjukvården blivit med digitala doktorer från olika aktörer?

Sveriges största livsmedelsföretag har köpt ett apotek och blir delägare av en digital doktor. Det företaget gör är genialt, att skapa en digital plats för sjuka. Att enkelt kunna få råd om sin sjukdom. Bli hänvisad till ett apotek där medicin finns och samtidigt köpa livsmedel. Men hur kommer det sig att det kommersiella initiativ som drar sjukvården mot digital transformation?

Sverige ska vara ledande inom e-hälsa

Mars 2016 så beslöt regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting följande:

“År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.”

Om nu regeringen beslutat om vår kommande förträfflighet. Hur långt har vi då kommit inom sjukvårdens digitala transformation? Vi har sett några tjänster komma fram via 1177.se. Vi kan läsa vår journal. Vi kan ta del av recept och om vi har tur så kan vi boka en tid hos läkare. Hur kommer det sig att regeringen som har ansvaret för >10 miljoner invånare inte har kommit längre? Varför bromsas utvecklingen i den statliga regin, men inom den kommersiella går den rasande fort?

Hälsobyn – en verklighet idag

Om vi blickar österut, mot Finland. Där finns det en digital sjukvårdsplattform. Denna plattform kallas för Hälsobyn och har idag 30 virtuella hus för patienttyper eller sjukdomsfall. Ca 250 000 besökare per månad.Hälsobyn hjälper till att minska vårdkostnaden och tjäna större antal medborgare och patienter dygnet runt året runt (24/7).

Hälsobyn levererar tre olika typer av tjänster:

  • Offentligt öppna hälsovårdstjänster tillgängliga för alla medborgare
  • Digitala vårdplaner för patienter med diagnos och hänvisning från vårdpersonal
  • Produktivitetsverktyg för vårdpersonal.

Plattformen är en statlig produkt och förväntas ge stora besparing (ett av husen gör en besparing om 4,6 Miljoner Euro), samt ge fler möjlighet att bli patient utan att öka på kötider. Den engagera samhället och speciellt patienten i sin egen vård.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>