Hem NYHETERCANCERVÅRD Venclyxto (venetoklax) ingår nu i läkemedelsförmånen i alla behandlingslinjer för vuxna med kronisk lymfatisk leukemi

Venclyxto (venetoklax) ingår nu i läkemedelsförmånen i alla behandlingslinjer för vuxna med kronisk lymfatisk leukemi

Publicerat av: Redaktionen

AbbVie, ett forskande biopharmaföretag, meddelar att Venclyxto (venetoklax) i kombination med obinutuzumab ingår i den svenska läkemedelsförmånen från 28 augusti 2020 enligt ett beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Venclyxto (venetoklax) ingår nu i läkemedelsförmånen i alla behandlingslinjer för vuxna med kronisk lymfatisk leukemi 3Subventionen gäller för behandling av alla vuxna patienter med tidigare obehandlad kronisk lymfatisk leukemi (KLL).

TLV bedömer att behandling med Venclyxto i kombination med obinutuzumab är kostnadsbesparande för en majoritet av patientgrupperna med obehandlad KLL.

TLVs bedömning är baserad på analyser gjorda för olika patientgrupper i första linjen och kostnaden är enligt TLV att betrakta som rimlig i förhållande till nyttan för samtliga patientgrupper.

Beslutet innebär att Venclyxto nu subventioneras i alla behandlingslinjer för vuxna med KLL. Sedan tidigare subventioneras Venclyxto i kombination med rituximab för KLL-patienter som har fått återfall (relaps) eller har behandlingsrefraktär kronisk lymfatisk leukemi (R/R KLL) och som fått åtminstone en tidigare behandling, samt som monoterapi för behandling av KLL hos vissa patientgrupper.

– Det är mycket glädjande att svenska patienter med behandlingskrävande kronisk lymfatisk leukemi har möjlighet att få tillgång till en tidsbestämd kemofri behandling, säger Maria Holmqvist Tångefjord, medicinsk direktör på AbbVie.

Venclyxto ingår nu i högkostnadsskyddet med begränsningen:
Venclyxto subventioneras endast för behandling av vuxna patienter med kronisk lymfatisk leukemi (KLL) vid följande godkända indikationer:
1) i kombination med obinutuzumab vid tidigare obehandlad KLL.
2) i kombination med rituximab för patienter som fått minst en tidigare behandling.
3) som monoterapi för behandling av KLL hos patienter:
– med 17p-deletion eller TP53-mutation som är olämpliga för eller som har sviktat på en hämmare av B-cellsreceptorns signalväg.
– utan 17p-deletion eller TP53-mutation efter terapisvikt på både kemoimmunterapi och en hämmare av B-cellsreceptorns signalväg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>