Vitalis konferensprogram klart: hör vad AI tycker om AI i sjukvården!
Hem AI Vitalis konferensprogram klart: hör nu vad AI tycker om AI i sjukvården!

Vitalis konferensprogram klart: hör nu vad AI tycker om AI i sjukvården!

Publicerat av: Redaktionen

En avatar, ANDI AI, är keynote-speaker på Vitalis och håller en egen föreläsning om den artificiella intelligensens framsteg i vården.

Jo, det är helt sant. Och är bara en av över 300 högintressanta punkter.

– Årets program är mer spännande och angeläget än någonsin, menar Hans Almvide, konferensansvarig på Vitalis.

Idag, 7 mars, presenteras konferensprogrammet för Vitalis 2023, Nordens ledande mötesplats kring eHälsa (se det kompletta programmet på vitalis.nu).
Det är mycket att ta in: drygt 300 programpunkter, totalt 180 timmar konferens och 20 fördjupande workshops inom loppet av fyra dagar, 22–25 maj.

Vitalis “tjuvstartar” måndag 22 maj med en Opening Keynote, öppet för dem med konferensbiljett. Socialminister Jacob Forssmed och Tom Lawry, internationellt känd författare och expert inom AI och maskininlärning kopplat till vårdsektorn, finns bland de medverkande.
Samtidigt öppnar MIE-konferensen, i anslutning till Vitalis. I år under temat Caring is Sharing, som tar upp delning av hälsodata över nationsgränser.

Tisdag 23 maj medverkar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson vid den officiella invigningen av Vitalis.
AI-spåret, som mestadels hålls på engelska, äger rum samma dag. Här diskuteras människans roll, etik och regelverk, i den snabba utvecklingen. Och här håller alltså den människoliknande avataren ANDI AI ett helt eget föredrag: What does AI think about the advancement of AI in health care?
– Bakom framträdandet ligger en kombination av AI-tekniker. Syftet är i högsta grad seriöst och vill visa vad AI kan bidra med inom diagnostik, behandling och beslutsstöd, förklarar Hans Almvide.
Han vill också lyfta fram helt nya konferensspåret Omvårdnadsinformatik.
– Det vänder sig direkt till sjuksköterskor, som har en nyckelroll när det gäller utveckling, anpassning och införande av digitala stöd.

Ett annat spännande spår gäller European Health Data Space, EHDS. Det knyter an till den accelererande och gränslösa delningen av hälsodata.
– Det är första gången EU tar initiativ till att samordna datahanteringen inom hälso- och sjukvården, konstaterar Hans Almvide.
Dels vill man göra det lättare att röra sig runt om i Europa, som patient och medborgare. Dels vill man förenkla och effektivisera vårdpersonalens arbete.
Insamlade data kan också användas av vårdgivare för att se trender i en sjukdom, både på individ- och gruppnivå. Sekundärt kan de utgöra underlag för forskning och för politiska beslut. Pandemin är ett typexempel.
– Ämnet är hett och högaktuellt, inte minst mot bakgrund av det svenska ordförandeskapet för EU första halvåret i år.

Vitalis konferensprogram klart: hör vad AI tycker om AI i sjukvården!

Förändringsledningoch Nära vård är två andra viktiga och aktuella ämnen utan egna spår i årets program. Men de är inte alls bortglömda:
– De genomsyrar hela konferensen och ingår i ett flertal spår, säger Hans.
Förändringsledning handlar inte primärt om teknik, utan om att våga göra en organisationsförändring för att frigöra personal till andra uppgifter.
– Detsamma gäller omställningen till nära vård, alltså att flytta vården närmare patienten. Där krävs både digitala lösningar och förändrade arbetssätt, frågan får stort utrymme i en rad seminarier.

Intresset för årets Vitalis-konferens är större än någonsin.
– I början av mars hade vi in cirka 30 procent fler anmälningar, jämfört med förra året. Vi vet att många anmäler sig sent, men tendensen är väldigt glädjande, säger Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis.
Större delen av konferensen finns också tillgänglig digitalt genom livesändningar och i form av ett föreläsningsarkiv, tillgängligt året ut.
– Vi vet att många uppskattar den tjänsten. Men det kan förstås inte jämföras med att besöka Vitalis på plats. Här kan man skapa kontakter och bygga relationer som kan visa sig värdefulla längre fram – inte minst när man kommunicerar digitalt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>