Hem NYHETERE-HÄLSA ​Anders Wall-stipendium till läkare, forskare och ekonom som brinner för eHälsa

​Anders Wall-stipendium till läkare, forskare och ekonom som brinner för eHälsa

Publicerat av: Redaktionen

Jingcheng Zhao (f. 1994) från Lund har tilldelats Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor.

​Anders Wall-stipendium till läkare, forskare och ekonom som brinner för eHälsa 2

Jingcheng Zhao, Foto: Oskar Wallner

Jingcheng är AT-läkare, doktorand, ekonom och entreprenör. Inom sin forskning har han arbetat med att bygga upp en av världens största forskningsdatabaser för blodgivare och transfusionspatienter.

Sverige har som mål att bli ledande inom eHälsa och transfusionsverksamheten är ett av de mest digitaliserade områdena inom den svenska sjukvården.

Det har Jingcheng stor nytta av som doktorand inom epidemiologi på Karolinska Institutet (KI), där han redan publicerat två vetenskapliga artiklar.

– Jag studerar blodtransfusioner och hälsoeffekter av att både ge och få blod, förklarar han. Mitt huvudsakliga intresse är att förbättra människors hälsa genom att utveckla hur vi skapar och använder medicinska data.

God datakvalité är, enligt Jingcheng, en förutsättning för ökad produktivitet och effektivitet inom hälso- och sjukvården. Det gäller för läkaren på akuten som snabbt ska bedöma en patient likaväl som för beslutsfattaren som behöver skapa ändamålsenliga ekonomiska incitament för effektiv styrning men även inom den medicinska forskningen.

Jingchengs intresse för naturvetenskap sammanföll med intresset för att jobba med människor och han valde att studera till läkare på KI. Han var också en av eldsjälarna som återuppväckte kårtidningen Medicor, där han som assisterande redaktör och fotograf rönte internationell uppmärksamhet för sitt foto på nobelpristagarna i medicin eller fysiologi 2013. På bilden ses tre glada nobelpristagare i frack jonglera med ballonger som påminner om de bubbel-liknande vesiklar de upptäckt.
– Vi byggde upp en fotostudio med inhyrd utrustning i garderoben på studentkårens Luciabal, dit nobelpristagarna var inbjudna. Vi hade bara några minuter på oss under middagen så det krävdes en hel del planering, minns han.

Jingcheng är född i Kina men kom som fyraåring till Sverige med sina föräldrar, som skulle doktorera inom medicin. Familjen tillbringade också tre år i USA men Jingcheng är till största delen uppväxt i Lund. Intresset för naturvetenskap visade sig tidigt. Han deltog i sommarforskarskolor och fixade själv praktik på olika labb. På gymnasiet deltog han i Unga Fysikers världstävling, där det svenska laget tog brons. På fritiden spelade han fiol i en kvartett tillsammans med kompisar och senare i Lunds stadsorkester.

Utöver läkarexamen har Jingcheng en kandidatexamen i ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och har VD-posten i bolaget Lancell AB, ett innovationsprojekt under Karolinska Institutet som har fått Vinnova-finansiering för att utveckla bättre verktyg för human stamcellsproduktion. Jingcheng är adjungerad till Svenska Läkaresällskapets kommitté för eHälsa och fungerar även som extern bedömare inom området för Vinnova.

Årets andra Unga Forskare-stipendium tilldelas Darko Mitrovic som forskar inom enzymdesign.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>