Hem NYHETERE-HÄLSA ​Nivån av antikroppar i Sverige planar ut

​Nivån av antikroppar i Sverige planar ut

Publicerat av: Redaktionen

Nivån av antikroppar i Sverige planar ut

​Nivån av antikroppar i Sverige planar ut 2

Henrik Forsberg, VD Werlabs

Werlabs Covid-19-tester visar att andelen med antikroppar i Stockholm ligger på 14,5% under veckorna 27, 28 och 29. I Göteborg är motsvarande siffra 15,1% under motsvarande period och i Malmö 8%. Dessa siffror är i nivå med den uppmätta andelen med antikroppar under den föregående treveckorsperioden. I veckan har också Region Skåne beslutat att inleda ett samarbete med Werlabs för antikroppstestning på fem orter runtom i Skåne, en bokning som görs via 1177.

Närmare 180 000 Covid-19 antikroppstester har nu bokats via Werlabs.se. Av dessa har 83 000 analyserats under veckorna 27, 28 och 29. De senaste veckorna har Werlabs stått för 53% av all antikroppstestning i Sverige och 72% av all testning i Region Stockholm. Denna omfattning av analyser gör detta idag till Sveriges mest omfattande tester av antikroppar mot Covid-19.

”Vi fick frågan från Region Skåne om vi kunde hjälpa till och självklart ställer vi upp. Med start den 10 augusti kommer vi genomföra antikroppstestning på fem orter runtom i Skåne. Det är Kristianstad, Ystad, Malmö, Lund och Helsingborg. Allmänheten kan anmäla sig genom att gå in och boka sig via 1177.se.” säger Henrik Forsberg, VD Werlabs.

”Vi är väldigt stolta att Region Skåne valt att inleda ett samarbete med oss. Vi är samtidigt ödmjuka inför uppgiften att testa personer i regionen, det är ett omfattande och viktigt uppdrag”, säger Henrik Forsberg. ”Det är också viktigt att poängtera att all vår testning sker helt utan undanträngningseffekter för den ordinarie sjukvården.”

Provsvar från 83.000 individer visar på en utplaning av andelen individer som påvisat IgG antikroppar för Covid-19 under veckorna 27, 28 och 29 i landet. Av de som valt att testa sig har dessa veckor ett snitt på 14,4 procent påvisat antikroppar, vilket är i linje med de nivåer som uppmätts tidigare. Under dessa tre veckor ser vi siffror i Stockholm på 14,5 %, en nedgång från 15,8% jämfört med veckorna 24, 25 och 26. Vi ser en viss ökning i Göteborg till 15,1% jämfört med 14,3 % den föregående treveckorsperioden. Vi ser även en utplaning i Malmö till 8%, mot 9,4% den föregående treveckorsperioden. Datan delas på aggregerad och anonymiserad nivå med Folkhälsomyndigheten.

”Detta gäller den grupp som själva valt att göra testet – och den gruppen behöver inte vara representativ för Sverige-snittet”, säger Henrik Forsberg. ”Vi har alltid sagt att vi vill hjälpa till i den här utsatta situationen tillsammans med andra. Vi har byggt upp en stor kapacitet runtom i Sverige och vi står redo att hjälpa till”.

Fakta: Werlabs covid19-test.

 • -Werlabs är ledande inom hälsokontroller genom blodprov i Sverige, och har kapacitet att genomföra stora mängder tester i en kvalitetssäkrad och patientsäker process.
 • -Testet är ett nytt antikroppstest som genomförs med venös provtagning.
 • -Priset för testet ger Werlabs kostnadstäckning men genererar ingen vinst.
 • -Werlabs har nu kapacitet att genomföra 100 000 test i veckan, på 50 provtagningsplatser i Sverige.
 • -Sjukvårds- och omsorgspersonal kommer att prioriteras. Resterande test kan användas av privatpersoner.
 • -Tack vare utbyggda labb kan testerna genomföras utan undanträngningseffekter för övrig sjukvård.
 • -Werlabs har tidigare, och kommer fortsatt att, dela aggregerade och anonymiserade data med Folkhälsomyndigheten.
 • -Werlabs antikroppstest testar om friska personer, som varit symtomfria i minst 14 dagar, haft en covid19-infektion och därefter utvecklat antikroppar.
 • -Testets höga specificitet på 99,6% innebär att det fungerar som test på individnivå.
 • -Självkostnadspriset för att testa sig är 750 SEK.
 • -I Region Skåne är priset för privatpersoner patientavgiften 200 SEK.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>