Hem Nyheter Aktuellt smittläge covid-19: Viktigt att testa sig om man har covid-symtom

Aktuellt smittläge covid-19: Viktigt att testa sig om man har covid-symtom

Publicerat av: Redaktionen

Den senaste veckan har vi sett en viss ökande trend i antal rapporterade fall i Skåne.

Aktuellt smittläge covid-19: Viktigt att testa sig om man har covid-symtom 4Det kan vara en effekt av ökad smittspårning men kan också vara uttryck för att befolkningen slappnat av i följsamheten till rådet om att hålla avstånd och begränsa sina sociala kontakter.

– Tyvärr har vi sett nya fall på flera äldreboenden runt om i Skåne förra veckan. Det rör sig visserligen inte om så många personer, men det är ändå en oroande utveckling om smittan åter kommer in på äldreboenden. Det kan vara ett uttryck för att vi åter har en ökande smittspridning i samhället, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Därför uppmanar han alla som känner av symtom på covid-19 att virustesta sig, och att fortsätta stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk. Symtom på covid-19 kan vara till exempel snuva, ont i halsen, feber, hosta, andningsbesvär och plötsligt lukt- och smakbortfall.

– Vi har kapaciteten att testa alla som känner sig sjuka, antingen genom en egenprovtagning som kan beställas på 1177.se, eller genom särskilda provtagningsstationer på sjukhusen om man är anställd inom Region Skåne eller den kommunala omsorgen.

Alla som konstateras ha en pågående covid-19 infektion kontaktas av Region Skånes smittspårare för att tidigt kunna vidta åtgärder och bryta smittkedjor.

Sjukhusvården präglas av få inlagda med konstaterad covid-19. Den senaste veckan har det som mest varit tre patienter med konstaterad covid-19 i intensivvård och nio patienter på vanlig vårdavdelning.

– Förutom att testa sig så fort man känner av symtom på covid-19 ska man fortsatt följa myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma när man uppvisar minsta symtom, tvätta händerna ofta och nysa och hosta i armvecket. Det är enkla riktlinjer som alla känner till vid det här laget.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>