Årets vinnare inom hälsa korade på EIT Health Catapult för 2022 i Stockholm
Hem NYHETERE-HÄLSA Årets vinnare inom hälsa korade på EIT Health Catapult för 2022 i Stockholm

Årets vinnare inom hälsa korade på EIT Health Catapult för 2022 i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Vinnarna i årets EIT Health Catapult är Ebenbuild, Leuko och SolasCure som pitchade i finalen på EIT Health Summit den 24 maj.

Catapult-tävlingen är ett initiativ från EIT Health som syftar till att öka utvecklingen av europeiska hälsostart-ups genom att exponera dem för experter och investerare i världsklass.

EIT Health stöds av European Institute of Innovation and Technology (EIT), ett organ inom Europeiska unionen.

• Vinnarna i EIT Health Catapult 2022, utav 9 finalister, inom tre olika kategorier är: digital health start-up, Ebenbuild (Tyskland); medtech start-up, Leuko (Spain) och biotech start-up SolasCure (UK).

• Vinnarna utsågs under årets EIT Health Summit (24-25 maj) som för första gången gick av stapeln i Stockholm i samarbete med Karolinska Institutet och Region Stockholm.

• Tidigare vinnare har förvärvats och ökat sin tillväxt såväl som sina finansieringsnivåer –två tidigare deltagare från 2020-har också väckt intresse från framstående biotech- och digitala hälsoföretag.

Luminate Medical (Irland) utsågs till vinnare av ”Alex Casta Audience Award”, en utmärkelse framröstad av publiken. Luminate är ett medtech företag förhindrar håravfall orsakad av kemoterapi. Vinnaren får sin logotyp visad på Nasdaq Tower på New Yorks Times Square.

Nu, inne på sitt sjunde år, har Catapult-tävlingen redan hjälpt 231 start-ups med stor framgång med hjälpa av över 400 aktivt involverade investerare och 2500 personer inom sjukvården. Catapult är ett av flera program som EIT Health driver för att lyfta en ny generation företag till en position där de kan leverera lösningar som kan förbättra livet för patienter och medborgare i Europa.

Tävlingen ger ökad exponering och möjligheter för deltagarna, två av vinnarna från tävling 2020 har förvärvats. År 2021 förvärvades andrapristagaren i bioteknikkategorin, PhagoMed, av BioNTech och tredjeplatsen inom digital hälsa, Patchai, förvärvades av USA-baserade Alira Health.

Nio finalister som representerar det bästa inom europeisk sjukvårdsinnovation inom bioteknik, medicinteknik och digital hälsa tävlar om att säkra finansiering från EIT Health, medan semifinalisterna får möjlighet att presenterar sina affärsidéer inför en publik av experter och investerare .

Leuko från Spanien vann inom kategorin medtech med en pitch av Chief Data Scientist och Co-Founder, Aurélien Bourquard som har en blodkroppsmontor som inte är invasiv och som förbättrar livskvaliteten för kemoterapipatienter och andra med risk för svår neutropeni.

Med sin banbrytande precisionsterapi baserad på personliga digitala tvillingar vann Ebenbuild från Tyskland med sin pitch av CEO, Kei Müller i kategorin digital hälsa. Ebenbuild erbjuder patienter som lider av akut andnödsyndrom (ARDS) individuellt anpassade exakta mekaniska ventilationsinställningar för att förbättra deras chanser att överleva och återhämta sig.

Inom kategorin biotech vann brittiska SolasCure presenterad av Chief of Staff, Celia Harrison, som har en innovativa lösning som använder biomimik och evidensbaserad medicin för att behandla patienter med kroniska sår. Deras första produkt, Aurase Wound Gel, är en hydrogel som innehåller ett enzym, isolerad och klonad från medicinska larver.

– Årets Catapult-tävling visar innovation från några av Europas mest banbrytande start-ups och vi är oerhört stolta över att uppmärksamma nio framstående finalister. De innovativa affärsidéerna, kreativiteten och uthålligheten hos dessa nystartade företag ger oss hopp om att framtiden för sjukvårdsinnovation i Europa verkligen är ljus. Efter sina imponerande pitcher vid finalen i Stockholm igår – som sker fysiskt för första gången igen sedan finalen 2019 i Paris – ser vi på EIT Health fram emot att se dessa nystartade företag växa i Europa när de nu fortsätter att revolutionera våra sjukvårdssystem, säger Annika Szabo Portela, Interim Managing Director EIT Health Scandinavia.

EIT Health Summit, där Catapult-finalisterna tävlade, äger rum på Karolinska Institutet i Stockholm den 24 och 25 maj. Evenemanget utforskar hur vi kan bygga ett ramverk för transformation, genom att sammanföra experter i världsklass för att diskutera de mest kritiska ämnena inom europeisk hälso- och sjukvård.

Årets vinnare inom hälsa korade på EIT Health Catapult för 2022 i Stockholm

Årets vinnare inom tre kategorier inom hälsa korade på EIT Health Catapult 2022 i Stockholm, aula medica Karolinska Institutet,

Pandemin lyfte fram behovet av innovativt tänkande och nya arbetssätt, både när det gäller de omedelbara utmaningarna som covid-19 innebär, och att säkerställa sjukvårdens framtida hållbarhet och motståndskraft. Toppmötet levererar ett rikt och mångsidigt program med samtal, som skapar en vision att driva verklig förändring.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>