Ny rapport: Medicinska data visar på urskillningslösa attacker mot civila i Ukraina
Hem NYHETERIT-LÖSNING Ny rapport: Medicinska data och vittnesmål visar på urskillningslösa attacker mot civila i Ukraina

Ny rapport: Medicinska data och vittnesmål visar på urskillningslösa attacker mot civila i Ukraina

Publicerat av: Redaktionen

Mellan den 31 mars och den 6 juni har Läkare Utan Gränser evakuerat 653 patienter med tåg från östra Ukraina till sjukhus i säkrare delar av landet. 

Medicinska data och vittnesmål från evakuerade patienter visar på ett urskillningslöst våld mot civila och överträdelser av internationell humanitär rätt.

Över 40 procent av de krigsskadade på tåget har varit äldre människor och barn med sprängskador, amputationer eller med splitter-och skottskador.

Under den 20–30 timmar långa resan till säkrare delar av landet övervakades och vårdades patienterna av Läkare Utan Gränsers sjuksköterskor och läkare. Många av patienterna delade med sig av sina plågsamma upplevelser till personalen.

Ny rapport: Medicinska data visar på urskillningslösa attacker mot civila i Ukraina

– Våra patienters skador och deras berättelser om det urskillningslösa våldet mot civila är chockerande, säger Christopher Stokes, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare.

– Många av patienterna på tåget har skadats i militära attacker mot civila bostadsområden. Även om vi inte kan peka på att det funnits avsiktligt uppsåt att göra civila till måltavla är det oundvikligt att civila dödas och skadas om tunga vapen i stor skala riktas mot tättbefolkade områden, säger Christopher Stokes.

Återkommande vittnesmål från patienter på tåget:

• Civila har beskjutits i samband med evakuering eller attackerats när de försökt lämna krigszoner;

• Urskillningslösa bombningar och beskjutningar har dödat och lemlästat människor som bor eller sökt skydd i bostadsområden;

• Äldre människor, som är särskilt sårbara, har utsatts för riktade attacker och deras behov har helt åsidosatts av de angripande styrkorna;

• Skadorna är ofta omfattande och fruktansvärda och tycks drabba urskillningslöst, både kvinnor och män liksom unga och gamla.


Skador bland de evakuerade:

• Många av patienterna på tåget har antingen legat länge på sjukhus eller är krigsskadade i behov av postoperativ vård;

• Av de drygt 600 patienter som transporterats och vårdats på Läkare Utan Gränsers tåg under två månader hade 355 skador som var en direkt följd av kriget. En stor majoritet av dessa patienter hade skador till följd av explosioner;

• 11 procent av patienterna med krigsrelaterade trauman var yngre än 18 år och 30 procent äldre än 60 år;

• 73 procent av traumafallen var sprängskador, 20 procent orsakade av splitter eller skott och resterande av annat våld;

• Drygt 10 procent av patienterna med trauman hade förlorat en eller flera kroppsdelar, den yngsta av dem var bara sex år gammal.

– Jag var på väg till toaletten när en explosion inträffade. Jag förlorade medvetandet och föll. När jag återfick medvetandet igen var mitt ansikte täckt av torrt blod. Jag hade en öppen armfraktur och bruten näsa från fallet. Jag var ensam och hade ont och skrek på hjälp, men ingen hörde mig. Så småningom hittades jag av en lokal volontär som tillbringade två dagar med att försöka få tag i en ambulans som kunde ta mig till sjukhuset, berättade en 92-årig kvinna från Lyman i Donetskregionen.

Patienter och deras medföljande på tåget har delat med sig av i det närmaste ofattbara historier om barn, män och kvinnor som varit instängda i konflikten, om hur skyddsrum bombats, hur de attackerats under evakueringar och skadats i explosioner orsakade av bomber, beskjutning eller av minor och granatsplitter. Vissa patienter rapporterar att de skadats i sina hem. Andra har blivit beskjutna av tunga vapen när de försökt sätta sig i säkerhet. De flesta patienter som vi talade med pekade ut ryska och ryskstödda militära styrkor som ansvariga för deras skador.

– Som i alla konflikter uppmanar nu Läkare Utan Gränser alla väpnade grupper att respektera internationell humanitär rätt (IHL) och stå fast vid skyldigheten att skydda civila och civil infrastruktur, tillåta människor att fly till platser där de är säkra och möjliggöra säker och snabb evakuering av sjuka och skadade. Dessutom uppmanar vi till att humanitära aktörer ska få tillträde för att kunna hjälpa människor oavsett var de befinner sig. I Ukraina ser vi urskillningslösa attacker mot civila, så vår uppmaning är särskilt brådskande, säger Bertrand Draguez, ordförande för Läkare Utan Gränser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>