Life tipsar: Detta är fördelarna med utomhusträning
Hem LIVSSTIL Life tipsar: Detta är fördelarna med utomhusträning

Life tipsar: Detta är fördelarna med utomhusträning

Publicerat av: Redaktionen

Så här års är det många som känner sig energilösa och omotiverade.

Gymmen och träningslokaler är dessutom fulla på grund av diverse nyårslöften.

För att väcka motivationen till liv förklarar Hälsokedjan Life fördelarna med utomhusträning och tipsar om hur du bäst kommer igång under vintern.

Det finns många fördelar med att träna utomhus. Det är inte bara en chans att få vara ute i naturen där du kan hitta ett lugn som inte finns på ett gym. När du tränar utomhus syresätts kroppen bättre, samtidigt stärks immunsystemet, du får en djupare sömn och bättre återhämtning.

Ett tips för att kroppen ska återhämtas väl och må bra under träning är även att blanda naturligt nyponpulver som bidrar till hälsosamma och rörliga leder med proteinpulver som hjälper till att bygga och bevara muskelmassan.

Utomhusträning genom långfärdsskidor, löpning, cykling och stavgång ger en mer dynamisk träningseffekt. När du tränar på ett ojämnt underlag så som en stig eller en landsväg så stärks muskler och senor i överkroppen, samt fötter och knän. Även balanssinnet gynnas av den här sortens träning.

Tre naturliga fördelar med att träna utomhus
1. Mental och fysisk hälsa

Kroppen mår bra av träning och mental hälsa gynnas av fysisk aktivitet. Effekten är ännu starkare när du tränar utomhus. Dagsljuset och den friska luften bidrar till att du känner dig piggare. Det ger en även en känsla av mer livslust och energi.

2.    Dagsljus

När vi inte får tillräckligt med dagsljus under vintermörkret störs produktionen av serotonin. Det är ett ämne som är viktigt för att du ska känna dig pigg och glad. Därför är det extra viktigt att aktivt söka dagsljus och ta vara på de ljusa timmarna vi får under vinterhalvåret.

3.     Variation

Gymmet är fantastiskt och bekvämt för träning men en stor fördel med utomhusträning är variation. Träningen kommer kännas mindre enkelspårig och i längden kommer det att göra dig ännu starkare.

– Det följer många positiva effekter från utomhusträning. Det påverkar bland annat sömnen, det psykiska måendet och stresshantering. När man tränar utomhus frigör man må bra- hormoner så som endorfiner och serotonin som hjälper att pigga upp.

Komplettera träningen med god kosthållning som innehåller bland annat fiberrika frukter och grönsaker, nötter, baljväxter och fisk. Om du dessutom kombinerar god kost med rätt tillskott så har du goda förutsättningar för att nå dina mål samt stärka ditt välmående under vintern, säger Johan Abrahamsson, Hälsorådgivare på̊ Life.

Life tipsar: Detta är fördelarna med utomhusträning

När det är typiskt vinterväder med snö i backen eller is på sjön finns det många roliga aktiviteter som du inte har tillgång till under resten av året. Passa på att prova något nytt eller prova några av dina vanliga träningsrutiner i vintermiljö.

Fem tips på utomhusträning under vintern
1.Pulkaåkning

Att åka pulka är inte endast en väldigt rolig aktivitet både för vuxna och barn. Det är faktiskt även ett bra träningssätt. Passa på att göra backintervaller där du sprintar upp för backen och belönar dig själv med att åka pulka i full fart ner.

2.    Längdfärdskidor

Längdfärdskidåkning är en fantastisk dynamisk sport. Det finns ofta färdiga spår i friluftsområden som man lätt kan använda sig av. Det är viktigt att ta lite tid för att värma upp samt att träna teknik så som att kliva in i spår, hålla balansen och åka utför.

3.     Skridskor

Det är viktigt att vara varsam när du åker skridskor på en frusen sjö. Åk inte ensam och det är klokt att försäkra sig om att isen är över 10 cm tjock för säker skridskoåkning. Det är även en mycket bra träningsform då du jobbar mycket med den nedre delen av kroppen. Du kommer stärka ditt balanssinne, bli mer flexibel samtidigt som du bygger muskler. Kom ihåg att alltid ha på dig ett par isdubbar ifall en olycka skulle inträffa.

4.    Tänk kreativt

En av de många fördelarna med utomhusträning är att det är simpelt. Du behöver inte massa redskap eller ett gymkort för att träna. Var kreativ! Hitta redskap omkring dig så som tunga stenar och använd som en extra vikt i dina övningar. På så sätt blir träningen även lite roligare.

5.     Stavgång

Stavgång är både effektivt och skonsamt för din kropp. Njut av en härlig tur i naturen på egen hand eller med vänner. Det fina med stavgång är att du kan anpassa träningen precis som du vill. Stavarna hjälper till att bygga muskler i armar, axlar och rygg. Precis de muskler som många av oss behöver lägga lite extra fokus på för att slippa problem med värk.

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>