– Hittills har alla kvinnor med planerade kejsarsnitt på Danderyds Sjukhus fått sina operationer utförda, säger överläkare Maria Sjöstrand på Kvinnokliniken.
Vi utför lika många planerade kejsarsnitt nu som tidigare och vi samarbetar också regionalt med veckovisa avstämningar mellan sjukhusen. Alla förlossningskliniker i regionen agerar på samma sätt.
Kvinnor som ska föda kan få kejsarsnitt i Region Stockholm på samma villkor nu under covid-19-pandemin, som tidigare. I slutet av mars tog Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) ett beslut för att säkerställa kapacitet inom förlossning, mödravård och abortvård. Avsikten var att planera för ett läge där belastningen på förlossningsvården skulle blir mycket högre. Det läget har inte inträffat.
Missvisande i media
Idag visade SVT Nyheter ett inslag där vår förlossningsläkare Sophia Brismar Wendel blev intervjuad om beslutet från RSSL. I beslutet står det bland annat att planerade kejsarsnitt av humanitära skäl sker i mån av tillgång till de resurser som krävs. Något nytt beslut har inte fattats sedan dess.
Här är ett utdrag från beslutet som togs 2020-03-27:
”Förlossningsenheterna ska i görligaste mån tillgodose födande kvinnors behov av planerade kejsarsnitt på humanitär indikation. Vid resursbrist ska denna grupp prioriteras efter patienter med planerat kejsarsnitt på grund av somatiskt tillstånd hos mor eller foster, både i tillgång till rådgivning samt tillgång till operation.”
Danderyds sjukhus följer alltså Region Stockholms beslut på samma sätt som alla andra förlossningsenheter i regionen gör. Här finns ingen skillnad.
– Intervjun gjordes för knappt två veckor sedan då vi inte visste i hur stor omfattning covid-19-pandemin skulle påverka vårt operationsutrymme, informerar Maria Sjöstrand. Vi har hittills klarat av att bibehålla kapaciteten för planerade kejsarsnitt men det gynekologiska operationsutrymmet har minskat betydligt.
– Vi har inte fått några indikationer på att ytterligare åtstramningar kan komma att bli aktuella och vi räknar därför med att kunna fortsätta erbjuda kejsarsnitt i samma omfattning framöver, avslutar Maria Sjöstrand som är sektionschef för obstetriken på Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus.
Humanitära skäl kan vara förlossningsrädsla
Med humanitära skäl menar man om kvinnan t ex har förlossningsrädsla eller fobi som gör att hon upplever stora svårigheter med att föda vaginalt och själv önskar att få ett planerat kejsarsnitt i stället.
Den andra indikationen är ”kejsarsnitt av medicinska skäl” och innebär att det finns somatiska risker för barnet eller mamman att föda vaginalt.