Region Skåne startar digital artrosskola på 1177.se.
Nu blir det möjligt för vårdgivare i Region Skåne att erbjuda patienter artrosbehandling både digitalt och fysiskt efter vad som passar patienten bäst.
I dag genomförs fysisk artrosskola i Region Skåne med goda resultat.
Digital artrosskola på 1177.se ger ett komplement och patienten kan ta del av behandlingen när hen har tid och behöver den.
– Den största nyttan är tidsvinsten både för mig och patienten. Genom den digitala möjligheten kan patienten delta direkt och hen behöver inte vänta tills det finns en fysisk grupp. Patienten kan hemma i lugn och ro gå genom materialet när det passar, säger Marie Hantoft, legitimerad arbetsterapeut, vårdcentralen Tomelilla.
Artrosskolan hjälper patienten att få mer kunskap om sjukdomen, lär ut tips och knep hur man hanterar sina besvär och ger handfasta råd kring träning. Under den digitala behandlingen kan patienten ställa frågor och få återkoppling på sin träning samt repetera moment.
Vanligaste ledsjukdomen
Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och den är främsta orsaken till smärta och försämrad fysisk funktion hos äldre och medelålders personer. En av fyra personer över 45 års ålder har artros.
Artrosskolan började införas på offentliga och privata vårdcentraler i Skåne i våras. Nu är den halvvägs med cirka 280 patienter som startat behandlingen och runt 150 behandlare är utbildade. Främst är det fysioterapeuter och arbetsterapeuter som erbjuder möjligheten till sina patienter.
– Det är en stor nytta för patienterna att själva kunna välja behandlingsform, säger Isak Barvesten, fysioterapeut, vårdcentralen Kävlinge.
För att få tillgång till den digitala artrosskolan behöver man, vid symtom på artros, ta kontakt med sin vårdcentral. Undersökning sker sedan av fysioterapeut eller en arbetsterapeut som ställer en diagnos och tillsammans kommer man överens om den lämpligaste behandlingsmetoden. För att genomföra stöd- och behandlingsprogrammet ska patienten och behandlare komma överens om att en digital behandling är lämplig. Den digitala artrosskolan kostar inget men vårdbesök i samband med skolan är avgiftsbelagda.
Ökad efterfrågan på digital vård
Det finns idag flera stöd- och behandlingsprogram i Region Skåne inom bland annat psykologi, obesitas, logopedi, stöd efter transplantation och stöd vid cancerbehandling. Program håller också på att tas fram för stöd vid amning, nacksmärta samt depressionsbehandlingar. I år har hittills 8 600 personer deltagit i de olika digitala behandlingar som Region Skåne erbjuder.
– Efterfrågan på digitala stöd- och behandlingsprogram ser jag som en positiv utveckling för en mer tillgänglig vård, där vi når fler patienter i alla åldrar och oavsett var du bor i Skåne. Behandlingar via nätet är flexiblare och många invånare är vana att mötas digitalt, säger Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg.