Digitalt community för patienter ökar explosionsartat i spåren av pandemin
Hem NYHETERE-HÄLSA Digitalt community för patienter ökar explosionsartat i spåren av pandemin

Digitalt community för patienter ökar explosionsartat i spåren av pandemin

Publicerat av: Redaktionen

“Ett LinkedIn för patienter och närstående”

Den kostnadsfria digitala plattformen Medograf, som både riktar sig till människor som lever med kroniska diagnoser och deras närstående, har vuxit med över 300 procent bara under det senaste halvåret.

– Tillväxten vittnar om att det finns ett stort behov av den här tjänsten, berättar Joachim Werr, läkare och grundare av nätverket.

Många lever med kroniska diagnoser som påverkar deras vardag. Samtidigt är vårdbesöken få och korta och handlar mer om mediciner och behandlingar än om att leva med sjukdom i vardagen, vilket leder till att många frågor förblir obesvarade. Enligt den statistik som Medograf tagit fram besvaras endast drygt hälften av patienters frågor i kontakt med vården.

Medlemmar stöttar varandra

Förhoppningen är att dessa frågor ska kunna besvaras i ett digitalt socialt nätverk av andra som lever med liknande diagnoser. Medograf ska fungera både som ett community och en kanal till andra patienter i liknande situation, liksom till vården och apotek.

Syftet är att underlätta för medlemmar och deras anhöriga att söka stöd av andra patienter, och vård när det behövs. Under “Må bättre tillsammans” på Medografs hemsida och mobila app finner besökaren information, tips och råd för en stor mängd diagnoser, samt vårdlänkar för fysiska och psykiska besvär. Användaren kan mata in diagnoser och läkemedel samt se vilka diagnoser som är vanligast bland de registrerade medlemmar och på så vis både ge och få stöd av varandra.

Stor ökning under pandemin

Antalet medlemmar har vuxit trefaldigt under pandemin, och det är i forumen för depression och ångest som antalet medlemmar vuxit mest. Unga kvinnor utgör den största gruppen användare.

Det är inte enbart rädslan för covid-19 som gjort att aktiviteten på Medograf ökat, enligt Joachim Werr. Även restriktionerna och samhällets nedstängning har lett till ökad isolering och utsatthet för många individer, och på grund av vårdens fokus på covid-19 skjuter många upp sina vårdbesök, vilket särskilt drabbar personer med kroniska diagnoser.

– Även den psykiska ohälsan ökar som en följd av detta. Vi har sett att ensamheten och minskad kontakt med vården lett till att fler söker sig till online-communities för att diskutera hur de mår med andra i liknande situation, säger Joachim Werr.

LinkedIn för patienter

Den stora tillväxten som skett under det senaste halvåret har skett utan någon större marknadsföringsinsats. Nu ska de optimistiska grundarna ta in kapital för att bygga en lika bred och omfattande tjänst för patienter som LinkedIn är för yrkesverksamma.

– Nu vet vi vad både patienter och deras närstående vill ha för slags nätverk, och vi vet också att Medograf kan generera intäkter, trots att det är gratis att använda. Detta och vår starka tillväxt gör att vi nu tar avstamp till att bygga ett slags patienternas LinkedIn, avslutar Joachim Werr.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>