DNA-hemtestbolaget Dynamic Code – vill bygga en folkrörelse kring e-hälsa
Hem NYHETERE-HÄLSA DNA-hemtestbolaget Dynamic Code – vill bygga en folkrörelse kring e-hälsa

DNA-hemtestbolaget Dynamic Code – vill bygga en folkrörelse kring e-hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Det digitala DNA-hemtestbolaget Dynamic Code tog hjälp av crowdfunding för att bygga en folkrörelse kring e-hälsa – på 40 minuter fick de in hundratals nya ägare!

DNA-hemtestbolaget Dynamic Code - vill bygga en folkrörelse kring e-hälsa 1

Anne Kihlgren, grundare och Vd Dynamic Code

Varken det Linköpingsbaserade företaget eller crowdfundingplattformen hade kunnat ana att intresset var så stort. Kanske är detta ett intressant tecken på den investerarhunger som finns för e-hälsa och digitala vårdbolag i Sverige just nu? Att en stor crowdfunding leds av en kvinna är också mycket ovanligt, och det hela blir mer intressant då företaget har satsat mycket på hemtester för kvinnosjukdomar och vänder sig till den målgruppen som en kärntrupp av ”ambassadörer” för digital vård och ökat konsumentinflytande.

På bara 40 minuter fulltecknades emissionen på över 10 miljoner kronor från 280 investeringar vilket gjordes på 40 minuter via en digital plattform som heter Pepins. Det här innebär att tillsammans med hundratals nya ”gräsrötter” vill bolaget nu med hjälp av engagerade personer och investerare driva e-hälsa.

Tanken bakom att göra en crowdfudning var att engagerade konsumenter skulle kunna bli delaktiga i att driva e-hälsoutveckling genom att själva bli delägare i ett företag som inte finns på någon börs. På det sättet kan människor välja att bli ”ambassadörer” på sociala medier och word-of-mouth – om de identifierar sig med eller tror på något.

Anne var med och utvecklade DNA tekniken som idag används i svenska brottsplatsutredningar och förändrade sättet som myndigheter gör faderskapstsester (tidigare bökiga blodprov med långa provsvarstider, idag går det fort när socialsekreteraren gnuggar i kinden).  Nu har hon tillämpat all denna kunskap på tester för konsument och hemmabruk.

Kort fakta om Dynamic Code:

Dynamic Code är ett svenskt företag som startades hösten 2000 av Anne Kihlgren och Björn Rosén, som båda har forskarbakgrund och lång erfarenhet av DNA-analyser, biokemi, genetik och molekylärbiologi från bl a Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) tidigare Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) och Rättsmedicinalverket (RMV). Anne och Björn såg tidigt möjligheterna med den senaste DNA-tekniken och att kunna erbjuda smidiga och säkra hälso- och miljötester samt släktskapsbestämningar för såväl privatpersoner och sjukvård som för företag och myndigheter.

Företagets produkter och tjänster är baserade på DNA-teknik, lätt tillgängliga online via carestore.com, de vill göra konsumenten/patienten mer kunnig och delaktig i vården och sin hälsa.

Tjänsten är ihopkopplad med digitala vårdgivare som Kry och Min Doktor, testerna finns idag på flera svenska apotekskedjor och används också av myndigheter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>