Dynamic Code har nu analyserat 1 miljon covid-19 PCR-tester
Hem NYHETERE-HÄLSA Dynamic Code har nu analyserat 1 miljon covid-19 PCR-tester

Dynamic Code har nu analyserat 1 miljon covid-19 PCR-tester

Publicerat av: Redaktionen

Sedan covid-19 slog till för drygt ett år sedan har Healthtech-bolaget Dynamic Code delvis ställt om sin produktutveckling för att utveckla analysmetoder för viruset och dess mutationer. Nu har bolaget gjort sin miljonte covid-19 PCR-analys.

Healthtech-bolaget Dynamic Code har utvecklat en metod för precisionsdiagnostik för olika infektioner, dvs en metod där man hittar specifikt det virus eller bakterie som orsakar en infektion/sjukdom. Bolaget erbjuder självprovtagningslösningar, ofta baserade på DNA-teknik, både till vården och direkt till konsument. Produkterna beställs online och kan utföras var man än befinner dig. Proven analyseras i Dynamic Codes labb och provsvaren hämtas via en kod på webben inom några dagar, säkert och helt anonymt. Dynamic Code erbjuder dessutom efterföljande vård och behandling baserat på testsvaret via digitala vårdgivare.

Senaste året har nästan alla svenskar kommit i kontakt med metoden
2020 var ett intensivt och händelserikt år för Healthtech-bolaget Dynamic Code. Pandemin påskyndade digitaliseringen av vården och vid sidan om hantering av tester för covid-19 blev året ett “proof of concept” för diagnostiska tester med självprovtagning som säkerställer en säker distansvård. Nästan alla vuxna svenskar har kommit i kontakt med tekniken för självprovtagning – dvs en bomullspinne som gnuggas på det ställe i kroppen där bakterien eller viruset sitter.

– Arbetet med utveckling av tester kring covid-19 illustrerar tydligt vårt koncept och den position Dynamic Code vill ta i vårdkedjan – innovativa analyser för att med precision säkerställa rätt diagnos på distans, säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code.

Ny teknik minskar belastningen av vården
När en patient själv kan ta ett test, få kvalitetssäkrad laboratorieanalys samt digitalt testsvar och läkarkontakt för att få rätt diagnos, kan resurserna i vården användas mer effektivt. Med högre effektivitet kan även resurserna användas till fler patienter.

Dynamic Code har över 20 olika test för olika diagnoser med detta koncept inom kvinnohälsa, mage-tarm och olika infektioner.

Under senaste året har Dynamic Code arbetat fram flertalet olika tester direkt kopplat till coronapandemin. I dagsläget har bolaget en avtalad testkapacitet om 50 000 tester i veckan åt Folkhälsomyndigheten. Nyligen gjorde Dynamic Code sin miljonte covid-19 PCR-test.

Svensk innovation i kampen mot covid.19 – Här är en sammanställning av Dynamic Codes arbete med tester kring covid-19


Egenutvecklad CE-märkt covid-19 PCR-test med självprovtagning
Dynamic Codes teknik testades i skarpt läge och i stor skala när coronapandemin briserade över Sverige. Dynamic Code agerade snabbt och tog fram ett eget covid-19 PCR-test. Genom att äga hela kedjan, allt från provtagning, laboratoriemetod och plattform så diagnos kan ställas av vårdgivare baserat på testsvar, kunde Dynamic Code snabbt utveckla och anpassa sina tester. I ett tidigt skede tecknade Folkhälsomyndigheten ett avtal med Dynamic Code och idag finns en avtalad kapacitet om 50 000 tester i veckan. Under hösten 2020 stod Dynamic Code för 15 procent av Sveriges totala testkapacitet för covid-19 PCR-tester.
Se pressmeddelande här.

Labbanalyserat antikropptstest som kan tas hemma
Utöver covid-19 PCR-test erbjuder Dynamic Code ett test med självprovtagning för antikroppar. Provet tas genom att sticka sig i fingret och samla upp några droppar blod i ett provrör. Allt man behöver för att ta provet och skicka tillbaka det finns i förpackningen. Analysen görs i Dynamic Codes kvalitetssäkrade laboratorium i Linköping, och påvisar om individen har utvecklat IgG-antikroppar mot coronaviruset SARS-CoV-2.
Se pressmeddelande här.

Dynamic Code tecknar nytt avtal med Folkhälsomyndigheten
Dynamic Code har sedan våren 2020 haft ett avtal med Folkhälsomyndigheten kring PCR-tester för covid-19. I december vann Dynamic Code en ny upphandling vilket innebär ett fortsatt förtroende att leverera analyskapacitet till några av Sveriges regioner. Dynamic Codes PCR-test är utvecklat så att det kan upptäcka viruset även om det muterar, vilket visat sig högst relevant i och med de nya virusstammar som upptäckts i världen. Avtalet omfattar en kapacitet om 50 000 tester per vecka.
Se pressmeddelande här.

Uppdaterad analys för att detektera muterade virus
För att hjälpa samhället att skapa en tydligare bild av spridningen av muterade virus, uppdaterade Dynamic Code sin PCR-analysmetod. Genom en uppdaterad metod detekterar Dynamic Codes analys inte bara om provet visar en smitta av covid-19, utan även om det är en muterad variant dvs engelska-, brasilianska- eller sydafrikanska-mutationen av viruset.

– En viktig utmaning kring covid-19 de närmsta 2-3 åren är att kontinuerligt följa utvecklingen av muterat covid-19 virus och anpassa metodiken efter det. Här har Dynamic Code en viktig roll i framtiden. Troligtvis kommer vi, på nytt, behöva anpassa covid-19 PCR metodiken för att specifikt mäta nya muterade former som dyker upp, säger grundare Anne Kihlgren. Det är då viktigt att vara snabbfotade vilket vi kan vara med vår kärnkompetens och metodik, fortsätter Anne Kihlgren.

Nästa steg – mäta nivå av antikroppar
Nästa steg i Dynamic Codes utveckling av tester kopplat till covid-19 är att mäta nivå av neutraliserande antikroppar. Detta för att hjälpa samhället och individen att mäta sitt skydd mot covid-19 och för att i framtiden (när WHO definierat gränsvärde) ta reda på när det är dags att vaccinera för covid-19.
Se pressmeddelande här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>