Hem NYHETERE-HÄLSA Dynamic Code uppmärksammar kvinnohälsa på Internationella Kvinnodagen

Dynamic Code uppmärksammar kvinnohälsa på Internationella Kvinnodagen

Publicerat av: Redaktionen

Vaginal hälsa är ett ämne som få pratar om och vaginala sjukdomar är traditionellt förbisedda av både forskning, läkemedelsindustrin och vården.

Dynamic Code uppmärksammar kvinnohälsa på Internationella Kvinnodagen 2

Emma Karling Widsell, legitimerad barnmorska; Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef på Min Doktor; Per-Göran Larsson, docent och överläkare i obstetrik och gynekologi.

Men digitalisering, e-hälsa och självtester är kraftfulla verktyg för att öka tillgängligheten och skapa en jämlik och jämställd vård; med målet att öka livskvalitén för de kvinnor som lider av vaginala sjukdomar och infektioner.

Kvinnohälsa har sedan starten varit ett viktigt fokusområde för HealthTech-bolaget Dynamic Code.

Som ett led i kampen för en bättre kvinnohälsa, samarbetar HealthTech-bolaget Dynamic Code med flera aktörer som har engagerat sig särskilt för kvinnors hälsa.

Den digitala vårdgivaren Min Doktor, som bland annat erbjuder Dynamic Codes självtest för bakteriell vaginos och svampinfektion (Candida) hos kvinnor, menar att testerna har revolutionerat tillgång till snabb och effektiv vård.

– Hälsa, och ohälsa, som rör kvinnor har alldeles för länge varit ett nedprioriterat ämne. Kunskapen om hur sjukdomar, förlopp och läkemedel fungerar hos kvinnor är inte alltid så bra som den borde vara. Genom att kunna erbjuda vaginala självtester både på apotek och i digital vård kan vi underlätta för kvinnor att både testa sig och få hjälp på ett säkert sätt i en trygg miljö, säger Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef på Min Doktor.

Många kvinnosjukdomar är osynliga men påverkar och begränsar kvinnors liv i stor utsträckning.

Vaginala sjukdomar och infektioner ger ofta symptom som gör vardagslivet svårt genom smärta och obehag, klåda och dålig lukt. Trots detta blir underlivsbesvär inte sällan eftersatta inom vården.

– Jag ser att framtiden ser ljusare ut för kvinnor och att kvinnohälsofrågor mer och mer prioriteras. Vi är många som arbetar med kvinnohälsa och det finns gott om hopp om att vi ska lyckas höja livskvalitén för kvinnor drabbade av vaginal ohälsa. Självtester är en viktig del i utvecklingen framåt. Jag tror att kvinnor idag värdesätter snabb och medicinskt säker hjälp för problem som svampinfektioner eller bakteriell vaginos, säger Emma Karling Widsell, legitimerad barnmorska.

10–20 procent av alla kvinnor i fertil ålder uppskattas ha bakteriell vaginos. Trots att besvären är så vanliga, känner 6 av 10 kvinnor inte till vad bakteriell vaginos är och många gånger lider kvinnor i onödan på grund av bristande kunskap och feldiagnoser. Svamp i underlivet, som bakteriell vaginos ofta förväxlas med, drabbar cirka 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder någon gång i livet och kan ge symptom som klåda kring slidöppningen och flytningar. Även bakteriell vaginos kan orsaka flytningar, men orsakas av en obalans bland bakterierna i slidan och kräver därför en annan behandling än vad en svampinfektion gör. Därför är det viktigt att få rätt och snabb diagnos för att kunna behandla rätt.

– Vaginala infektioner och sjukdomar har länge varit underprioriterat inom vården och det förekommer brister i kunskapen inom området. Detta medför att många kvinnor får fel diagnos, felaktig behandling och att kvinnor lider alltför länge och helt i onödan. Genom många år av forskning inom ämnet kan jag bekräfta att självtester för bakteriell vaginos verkligen fungerar och ger en säker diagnos. Självtester skulle kunna revolutionera kvinnohälsan, säger Per-Göran Larsson, docent och överläkare i obstetrik och gynekologi.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>