Hem NYHETERE-HÄLSA Effektivare e-hälsosystem förbättrar vården

Effektivare e-hälsosystem förbättrar vården

Publicerat av: Redaktionen

Ett effektivare sätt för kunskapsdelning kommer att ge bättre e-hälsosystem vilket i sin tur innebär förbättrade vårdtjänster, visar ny forskning vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola.

Effektivare e-hälsosystem förbättrar vården 3Forskaren Yang Guo har i sin avhandling i ämnet datavetenskap studerat problemen som finns när det gäller kunskapsdelning inom dagens hälso- och sjukvård. Hur vi hanterar kunskapsdelning av den stora mängden information är en viktig del i hur våra e-hälsosystem fungerar.

Yang Guo har skapat en ontologi för kunskapsdelning och han har skapat en modell som kan bidra till att utforma e-hälsosystem som förbättrar vårdtjänsterna på många sätt. Till exempel blir det möjligt för patienter med kroniska sjukdomar att bättre kunna förebygga komplikationer.

När en patient till exempel mäter sitt glukosvärde hemma och därefter matar in det i e-hälsosystemet, kommer systemet att spara mätvärdet och kontrollera om det är normalt eller inte, baserat på vissa förinställningar. Om värdet är onormalt skickar systemet en rapport till patientens ansvariga läkare.

Ett annat exempel är att en vårdgivare kan få larm om systemet skulle upptäcka tecken på onormala värden hos en patient. Vårdgivarna kan följa patienten i realtid och ta rätt vårdbeslut. Om patienten råkar ut för en olycka hemma kommer e-hälsosystemet först att identifiera vilken typ av larm som behövs och vem som ska agera. Om det är en akut situation som vid till exempel hjärtsvikt, kommer systemet att skicka larm till SOS för att nå läkare och ambulans.

Hans lösning kan tillämpas på två problemområden inom e-hälsa, hur vårdbeslut tas samt hur tidsbokningar genomförs.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Torsdag 14 november 2019
Tid: Klockan 13:30-16:30
Plats: Sal J1640, BTH, Campus Gräsvik, Karlskrona

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>