Effektivare hälso- och sjukvård genom ökad användning av hälsodata
Hem NYHETERE-HÄLSA Effektivare hälso- och sjukvård genom en ökad användning av hälsodata

Effektivare hälso- och sjukvård genom en ökad användning av hälsodata

Publicerat av: Redaktionen

Idag den 20 juni lanseras Health Data Sweden (HDS) som är en europeisk digital innovationshub (EDIH) med fokus på hälsodata.

 Syftet är att påskynda den digitala mognaden i samhället och förbättra användningen av hälsodata, för att bidra till en mer effektiv hälso- och sjukvård och bättre hälsa.

 De kostnadsfria tjänsterna som levereras via HDS riktar sig till små och medelstora företag samt till offentlig sektor i Sverige och Europa.

Sjukvårdssystemen idag utmanas av en växande och åldrande befolkning, vilket kräver effektivare och smartare behandlingar. Utmaningen är att budgeten för sjukvården inte ökar i samma takt som behovet av den. Samtidigt uppstår nu nya möjligheter för behandling tack vare den snabba teknologiutvecklingen och bättre beslutsstöd med hjälp av algoritmer och AI. Att lära mer av hälsodata kan stödja dessa förändringar, och bidra till bättre vård på ett kostnadseffektivt sätt.

Health Data Sweden erbjuder en one-stop-shop för att öka den digitala transformationen hos små och medelstora företag och offentlig sektor inom hälsodata, med hjälp av AI, cybersäkerhet och högpresterande datorer. HDS etablerar samordnad kunskapstillgång för svenska och europeiska intressenter samt testbäddar. Styrkan ligger i spetsforskning inom hälsodata, kombinerat med ett ekosystem bestående av 18 parter i ett nationellt nätverk.

– HDS förenar en sverigebred konstellation av kompetens. Att kunna sprida kunskap och erfarenheter från de bästa initiativen är en grundförutsättning för att vi ska lyckas skapa något värdefullt från hälsodata. Att främja innovation med hälsodata kräver även att vi utvecklar de glapp vi identifierar i Sveriges kompetens. Detta kommer skapa värde för våra medborgare, säger Sebastiaan Meijer, professor i vårdlogistik på KTH och projektkoordinator Health data Sweden.

Samarbetsparterna är universitet, regioner, innovationsmiljöer och forskningsinstitut från hela Sverige. KTH är koordinator för projektet. HDS syftar till att stärka den framskjutna positionen som Sverige redan har inom hälsoinnovation och användning av hälsodata genom att förbättra den nationella samverkan. Ekosystemet som skapas omfattar alla större intressenter. Spetskunskap, dataåtkomst, testbäddar och tidig finansiering blir tillgängliga som tjänster för både offentlig sektor samt små och medelstora företag i Sverige och EU.

EIT Health Scandinavia, en del av EIT Health, Europas största life science nätverk med över 130 partners runt om i Europa, är en av parterna inom HDS. Med vårt Europeiska nätverk vill vi bidra med att introducera och vidareutveckla innovationer i vården i Europa.

– HDS är ett viktigt projekt för EIT Health Scandinavia. Genom att underlätta möjligheten att dela hälsodata, vilket är till stort värde för patienterna som får tillgång till nya, effektiva läkemedel och behandlingar bland annat med stöd av digitala lösningar, ökar vi förändringstakten för att se till att forskningen omsätts till nya innovativa lösningar och företag, säger Annika Szabo Portela, Managing Director EIT Health Scandinavia.

Effektivare hälso- och sjukvård genom ökad användning av hälsodata

HDS är ett viktigt projekt för EIT Health Scandinavia. Genom att underlätta möjligheten att dela hälsodata, ökar vi förändringstakten för att se till att forskningen omsätts till nya innovativa lösningar och företag.

Tjänsterna som tillhandahålls är indelade i fem kärnområden;

  • 1) Kompetens och utbildning
  • 2) Access till finansiering
  • 3) Access till innovationsekosystem och nätverk
  • 4) Test innan investering
  • 5) Utveckling av hälsodata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>