Ny bok zoomar in på AI-teknikens roll i offentlig sektor
Hem AI En ny bok zoomar in på AI-teknikens roll i offentlig sektor

En ny bok zoomar in på AI-teknikens roll i offentlig sektor

Publicerat av: Redaktionen

Artificiell intelligens har en stor potential för den offentliga sektorn.

Digitaliseringsmyndigheten DIGG menar i en rapport att Sverige skulle kunna frigöra 140 miljarder kronor varje år (sex procent av de totala offentliga utgifterna) genom att använda existerande AI-tekniker på nuvarande processer och uppgifter.

I boken AI för offentlig sektor, utgiven av Liber, tar omvärldsanalytikern och framtidsspanaren Peter Siljerud ett grundligt grepp om en av vår tids starkaste tekniska trender.

– AI håller på att förändra allt. Sannolikt bevittnar vi just nu det mest dramatiska teknikskifte vi sett sedan internets genomslag för flera decennier sedan. Det är faktiskt svårt att se något område som AI inte kommer att förändra – inklusive den offentliga sektorns alla verksamheter. Utvecklingen har dessutom accelererat under 2020-talet. Som en följd av denna accelererande utveckling behöver svenska kommuner, regioner och myndigheter, men även leverantörer till dessa, anstränga sig för att få en bättre förståelse för detta centrala teknikskifte, säger Peter Siljerud.

Artificiell intelligens är ett begrepp som både fascinerar och skrämmer. Potentialen är närmast oändlig och de möjliga riskerna kan uppfattas likaså. Helt klart är att AI kommer att innebära stora förändringar för oss alla, inte minst i den offentliga sektorn. Tråkiga eller tidskrävande uppgifter kommer kunna göras lika bra – eller kanske rent av bättre? – av datorer. Effekten blir höjd kvalitet och ökad kostnadseffektivt.

AI har en särskilt stor potential för den offentliga sektorn
Ny bok zoomar in på AI-teknikens roll i offentlig sektor

Stödet för en fortsatt välfärdsstat är starkt och medborgarnas förväntningar på vad välfärden ska erbjuda ökar. Dessutom ökar möjligheterna när tekniken gör framsteg och sjukvården kan bota allt fler, vilket leder till att vi lever längre och bättre liv. Samtidigt ska de begränsade resurserna som finns, både pengar och personal, räcka till allt mer. Därför är välfärdssektorn satt under hård press med tuffare arbetsvillkor och större omsättning av personal.

Fallstudier som inspirerar

Målet med boken är att på ett lättbegripligt sätt ge läsaren kunskaper i detta viktiga men komplexa område. Peter Siljerud ger förutom en inblick i vad olika aktörer inom det offentliga gör, dessutom en lättfattlig introduktion till den moderna tekniken bakom AI. Boken tar upp centrala drivkrafter till varför AI är viktigt för offentlig sektor och förklarar varför genomslaget sker nu. Boken behandlar också tänkbara konsekvenser för samhället och gör utblickar mot framtiden. Ett antal fallstudier och intervjuer med ansvariga inom offentlig sektor visar på utmaningar och lösningar. Riksarkivet arbetar exempelvis med AI för att tillgängliggöra historiska handskrivna dokument digitalt. Bolagsverket använder AI för att kategorisera flöden av inkommande handlingar, vilket sparar mängder av manuellt arbete. Och Hallands sjukhus arbetar med datadriven sjukvård och har oöverträffad kvalitet och effektivitet vid jämförelser – dessutom med ett ekonomiskt överskott. Boken avslutas med en checklista för hur man kan komma igång med AI. Bokens förord är skrivet av Fredrik Heintz, professor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet, där han bland annat forskar på AI.

Peter Siljerud är författare, talare och omvärldsanalytiker med särskilt fokus på trender inom teknik och kommunikation. Aktuell med boken AI för offentlig sektor, utgiven av Liber.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>