I den svenska modellen för äldreomsorg ingår att vårda så länge som möjligt i hemmet eftersom det oftast ökar livskvaliteten för den som vårdas.
Utmaningen för den som levererar vård är att finnas på plats när det behövs utan att störa när det inte behövs. Antalet som vårdas ökar fortare än antalet som ger vård. Verktyg som frigör resurser för bättre vårdplanering efterfrågas och försöker hitta balans mellan integritet och överblick.
Med hjälp av Robotdalen och i samarbete med Misteln och ett antal vårdaktörer har ett nytt svenskt stödsystem för enklare nattillsyn utvecklats och presenteras på Vitalis – Enklare Nattillsyn med Safebase.
Systemet är robust och enkelt att installera under fötterna på alla typer av sängar i såväl hem som vårdmiljö med en basenhet. Vårdpersonal får automatiskt SMS-larm om kunden är uppe ur sängen längre än normalt nattetid vilket frigör resurser i vårdplaneringen: “Anja Lindahl har varit uppe ur sängen mer än 3 timmar mitt i natten, vi prioriterar tillsyn”.
Nyheten med Safebase är att vårdgivaren får kontinuerlig och omedelbar överblick över exempelvis ett 30-tal vårdtagare samtidigt i en grafisk applikation med enkla symboler för i/ur säng och larmhistorik. Dessutom får vårdgivaren tillgång till historik och statistik som kan visa trender i nattbeteenden som kan flagga tidigt och föranleda en rutinkontroll nästa hälsoundersökning – exempelvis ifall en vårdtagare är rastlös och klivit upp många gånger på natten för att kissa, som kan vara tecken på prostatabesvär eller oro.
Safebase är ett tjänsteföretag med teknisk systemutveckling med historik inom mätning, vägning och sensorer för applikationer inom idrott, militär och polis. Systemet följer alla riktlinjer för säker dataöverföring och är enkelt att installera och använda. Målet är att ge enklare nattillsyn som frigör resurser för bättre vård i hemmet.
IT-Hälsa fick träffa Safebase och Ulf Sandström, som avslutningsvis gav hans syn på Vitalis “hittills har vi haft kvalitativa möten, besökare som letar lösningar inom äldreomsorgen. Som uppenbarligen fortfarande väntar på rätta lösningen, vårt förslag har bemötts med nyfikenhet och entusiasm”.