Piggare omsorgstagare i Kävlinge kommun efter senaste måltidsprojektet
Hem ÄLDREOMSORG Enligt måltidsprojektet i Kävlinge kommun omsorgstagare är piggare

Enligt måltidsprojektet i Kävlinge kommun omsorgstagare är piggare

Publicerat av: Redaktionen

Under våren 2022 har ytterligare ett delprojekt inom det nationella projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre gått av stapeln i Kävlinge kommun.

Resultaten analyseras fortfarande men hemtjänstpersonalen har redan sett märkbara förändringar.

Vårens projekt pågick i tio veckor och innebar att personer över 65 år som bor hemma och har hemtjänst får färdiglagade, kylda måltider levererade till hemmet. I detta delprojekt var utbudet ännu lite mer individuellt anpassat med huvudrätter, desserter och mellanmål och med möjlighet att välja olika portionsstorlek. Alla måltider har tillagats av våra duktiga kockar i Kävlinge kommun. Förhoppning var att de äldre skulle hitta några nya favoritmåltider, matchade efter sitt behov.

Frida Celind är undersköterska inom hemtjänsten i Furulund och har jobbat inom kommunen i tolv år. Hon är en av dem som varit med och sett hur omsorgstagarna har reagerat under projektet.

– Det är kul att se att de är så glada! De har en helt annan syn på mat. Tidigare var det mer ett måste att äta. Nu går de till kylskåpet och säger – vad ska vi äta idag?

Piggare omsorgstagare i Kävlinge kommun efter senaste måltidsprojektetI början av projektet delades lite olika kryddor ut som beställaren kunde krydda sin mat extra med. Det där med smak är ju en väldigt individuell sak.

– Vi ser att de äldre använder kryddorna och provar sig fram. De tycker det har varit spännande att testa nya rätter, även om dessa inte alltid fallit dem i smaken. Vi märker stor skillnad i att de nu pratar mer om mat och smak.

En skönare vardag för omsorgstagarna

Att arbeta inom hemtjänsten innebär att man hjälper omsorgstagarna till en bättre och smidigare vardag. Att se till att de äldre får i sig tillräckligt med mat är en av delarna i arbetet. Frida Celind berättar att personalen sett att maten och måltidstjänsten påverkat de äldre positivt under projektets gång.

– De är gladare och piggare! Så roligt att se vad maten kan göra för att förbättra deras vardag. Det har varit stort för dem att gå från fryst mat till att sitta och välja mellan flera kylda rätter och olika mellanmål.

Beställningarna gjordes digitalt via en app med bilder på maten och beskrivning av innehållet, något som också var nytt för vårens projekt. Det fanns en oro för att det skulle vara svårt för de äldre att genomföra beställningarna digitalt.

– Appen har varit lätt och smidig att använda. Vi har hjälpt våra omsorgstagare genom att läsa högt för dem och visa bilderna. Det har flutit på jättebra. Framför allt bilderna har underlättat mycket, säger Frida.

Nu är projektet avslutat och resultatet håller på att analyseras. Omsorgsnämnden lät dock inte vänta på resultaten av detta projekt, utan tog i juni beslut om att ändra biståndet för att beställa hem mat till att istället innebära bistånd att beställa hem matkassar från kommunen. Denna förändring kommer att köras igång under hösten. Kommunen har dock tjuvstartat lite och levererar mat till 11 omsorgstagare som deltog i vårens projekt och som valt att fortsätta.

– Det har varit väldigt roligt att som personal få ta del av detta projekt och vara med i utvecklingen som sker just nu inom detta område i Kävlinge kommun. Just måltidssituationerna och undernäring är ju en stor del i vårt dagliga arbete, avslutar Frida Celind.

Kävlinge kommun är sedan 2019 en av pilotkommunerna för det nationella projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre, vilket bland annat innebär att kommunen testar olika måltidslösningar. Vårt fokus på välmående seniorer stämmer också överens med direktivet för ökad hälsa och välmående hos seniorer i ordinärt boende som kom 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>