EU satsning kan resultera i botemedel mot bröstcancer
Hem HÄLSA EU satsning kan resultera i botemedel mot bröstcancer

EU satsning kan resultera i botemedel mot bröstcancer

Publicerat av: Redaktionen

Det finns många synpunkter, både för och emot EU och de olika samarbeten som pågår mellan medlemsländerna.

Men ett område som otvivelaktigt gynnats positivt av detta samarbete är det som rör forskning och utveckling. IT-Hälsa fick under ett par intensiva dagar följa med och se den enorma nytta som EU-kommissionens satsning inom olika projekt i Europa har medfört, framför allt för gemene man.

En undergörande Gel

EU satsning kan resultera i botemedel mot bröstcancer 2

Flen Pharma i Belgien, ägs och drivs av Philippe Sollie

Resan började med ett besök hos Flen Pharma i Belgien. Företaget ägs och drivs av Philippe Sollie som från grunden är Apotekare men som efter att närvarat vid en nära väns grillfest där han bevittnat hur dottern till vännen fått alvarliga brännskador vilka under den efterföljande behandlingen hade svårt att läka på grund av olika allergiska reaktioner mot vissa av de medicinska komponenterna bestämde sig för att ta fram en bättre medicinsk lösning. Efter år av forskning så kom Philippe fram till grunden för vad som idag heter Flamigel, en salva som under året hjälp åtskilliga hundratusentals patienter. Salvan har, enkelt utryckt, den egenskapen att den både behandlar själva skadan samtidigt som den inte har en negativ inverkan på kringliggande friska celler, en egenskap som kanske framför allt är extra viktig under kemoterapeutisk behandling där patienterna numera oftast kan genomgå en full behandling vilket i sin tur resulterar i ett större antal lyckade behandlingar och mindre lidande för patienterna.

Salvan som både rengör och botar delar av såren snabbar även på läkeprocessen i sig och minimerar ärrbildningen och ett annat område som den gjort underverk inom är vid olika former av förruttnelseprocesser. När vi pratar med Philip så är han enormt tacksam till EUs hjälp som gjort detta möjligt och som idag är grunden till att företaget som är i kontinuerlig tillväxt och återfinns i fem länder överhuvudtaget existerar.

En mikrobiologisk revolution

Nästa företag som besöktes var MilliDrop i Paris. Företaget som grundades efter dryga tio års forskning, har tagit fram en lösning för att underlätta analys av diverse prover. Traditionellt sett så har alla former av analyser skett via en sorts disk som efter grundläggande förberedelse analyserats i mikroskop. En lösning som i och för sig varit mycket exakt men även enormt tid- och resurskrävande då varje prov måste förberedas separat på en disk.

EU satsning kan resultera i botemedel mot bröstcancer 3Men med MilliDrops revolutionerande lösning så placeras varje prov i en minimal droppe vilken sedan med hjälp av vacuumförflutna kammare placeras i vad som ser ut som ett långt, smalt, sugrör. Detta gör att maskinen som sedan används kan analysera 1000 tals prover på vad som kan liknas vid ett löpande bandprincip. Lösningen sparar både in plats, kortar de förberedande tiderna och den totala tiden för en analys kan ibland kapas med månader vilket kan vara den avgörande faktorn för att hitta ett botemedel.

Som många gånger med denna typ av produkter så har den grundläggande produkten även gett upphov till flera likvärdiga lösningar och bland annat så arbetar upphovsmakaren Laurent Boitard med vad som kallas MilliDrop DIV som är en optimerat antibiotikadoseringslösning.

– Utan det stöd som vi fått genom EUs medel så hade denna teknik troligen aldrig sett dagens ljus, berättar Laurent. Vissa gånger kan det vara möjligt att söka privat finansiering men detta är betydligt svårare inom forskningsrelaterade områden och framför allt när vinsterna inte direkt är mätbara i pengar utan snarare ökad livskvalitet hos människor och det är här som EU kommissionens arbete är direkt avgörande.

Det första steget mot en värld utan bröstcancer

Det sista företaget som vi träffade under vår resa var även det mest fascinerande. PEP-Therapy som företaget heter grundades av den briljanta forskaren Angelita Rebollo vars livsmål bland annat är att hitta ett botemedel mot cancer. Under sina dryga 17 års forskning har hon bland annat utvecklat en teknik som blockerar vissa former av protein från att omvandla friska celler till cancerceller.

Till skillnad mot traditionell kemoterapi som har flera bieffekter då även friska celler förstörs under behandlingen så har Angelitas behandling fördelen att den enbart angriper de sjuka cellerna och här, mycket enkelt utryckt, kapslar in dåliga delen utan övrig inverkan.

Projektet som fram tills 2015 bara bedrivits på ett forskningsstadium har tack vare EU medel nu gått över till kliniska tester, en fas som är extremt dyr och omöjlig att uppnå utan externa medel. Denna fas är även tidkrävande och Angelita räknas med att ha mer konkreta resultat till slutet av 2020 och en färdig produkt inom 5-7 år. Det intressanta med lösningen är, precis som med andra lösningar, att flera relaterades lösningar dykt upp under resans gång och om allt går rätt väg så kan tekniken till och med vara så effektiv att den kan ses som den första verkliga lösning mot flera sorters cancer.

InvestEU-Kampajen

För att sprida kunskap om de möjligheter som EU och dess medlemsländer ger så skapas det som kallas för InvestEU kampanjen. Här kan du läsa ytterligare om de olika projekt som finns och även följa hur det går för dessa. Sidan finner du här.

Ser vi detta i ett större sammanhang så jobbar Europiska kommissionen även med vad som kalls för IPEU eller Investment Plan for Europe som är ett fortlöpande projekt att skapa nya jobb och boosta tillväxten för företag och ge dessa bästa möjliga konkurrensfördelar gentemot övriga världen. Merparten av medlen för dessa är placerade i vad som kallas för Structural & Investment fonder vilka består av dem fonder vilka ni kan läsa mer om på respektive sida:

– European Regional Development Fund (ERDF) – regional and urban development

– European Social Fund (ESF) – social inclusion and good governance

– Cohesion Fund (CF) – economic convergence by less-developed regions

– European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD)

– European Maritime and Fisheries Fund (EMFF)

Så har du eller ditt företag planer på nya projekt vars målsättning är att hjälpa andra människor och samtidigt kan främja den europeiska arbetsmarknaden så rekommenderar vi er verkligen att besöka ovan nämnda sidor för mer information.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>