Fler blodgivare behövs i Östergötland
Hem CORONA Fler blodgivare behövs i Östergötland

Fler blodgivare behövs i Östergötland

Publicerat av: Redaktionen

Nu behövs fler blodgivare i Östergötland för att möta behovet av blod inom sjukvården. ”Vi hoppas att fler vill ställa upp och hjälpa till,” säger Sofia Nyström som är medicinskt ansvarig vid GeBlod i Östergötland.

Inom sjukvården behövs blod för att behandla patienter med kroniska sjukdomar, cancer, vid förlossningskomplikationer och vid stora blodförluster efter olyckor. ”Att ge blod är en livräddande insats och nu hoppas vi att fler vill ge av sin tid för att hjälpa till,” säger Sofia Nyström som är medicinskt ansvarig vid GeBlod i Östergötland.

För att bli blodgivare ska man vara frisk, mellan 18 och 60 år, ha en giltig identitetshandling (med svenskt personnummer), väga minst 50 kilo och kunna läsa och förstå svenska obehindrat. Blodgivare ska också ha ett godkänt blodvärde, vilket kontrolleras vid första besöket.

Att ge blod tar cirka tio minuter och räkna med ungefär en halvtimme för hela besöket. Blodbussen besöker ett 40-tal hållplatser runt om i länet och GeBlod har lokaler på Storgatan 32 i centrala Linköping och på Ensbovägen 8 vid Saab.

Anmälningar om att bli blodgivare tas emot via webbplatsen GeBlod.nu där det också går att ta del av hur mycket blod som finns i blodlagret i realtid. ”Alla blodgrupper behövs,” säger Sofia Nyström.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov.

Under coronapandemin arbetar blodverksamheten enligt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Blodgivare ska vid blodgivningstillfället känna sig friska. Vid förkylning ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet före blodgivning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>