Getinge introducerar DPTE-BetaBag® med material från förnybara källor
Hem MEDICINTEKNIK Getinge introducerar DPTE-BetaBag med material från förnybara källor

Getinge introducerar DPTE-BetaBag med material från förnybara källor

Publicerat av: Redaktionen

Getinge visar sitt engagemang för hållbara innovationer genom att lansera en ny version av DPTE-BetaBag, som används vid steril överföring.

En ny betadel tillverkad huvudsakligen av plast från förnybara källor gör att påsens koldioxidavtryck minskar utan att kompromissa med den sterila överföringsförmågan.

Getinge introducerar DPTE-BetaBag® med material från förnybara källor– Allt fler kunder kräver miljömässiga åtgärder och vi antar utmaningen, säger Anis Kara, Product Line Manager Life Science på Getinge.

DPTE lanserades för 60 år sedan som världens första mekaniska inneslutningssystem. Det helt läckagetäta systemet är försedd med en alfaport i väggen på ett barriärsystem samt en beta-container eller beta-påse. Att docka och rotera betadelen 60 grader skapar en säker anslutning till alfaporten.

Genom att nyttja den ökade tillgången på hållbara råvaror har Getinges utvecklingsteam fokuserat på att introducera förnybar plast i betadelen, som tidigare tillverkades av polykarbonat (PC) från fossil olja, utan att äventyra engångspåsens prestanda.

– Resultatet är att merparten av plasten kommer från förnybara resurser som biomassaavfall och rester av biologiskt ursprung, till exempel använd matolja, förklarar Anis.

För att säkerställa korrekt funktion har den nya betadelen genomgått flertalet tester, bland annat funktionstester med standarddelar, autoklaverade och gammastrålade delar, drift- och läckagetester, måttjämförelse av delar, kemisk analys för både råmaterial och injekterade delar samt injektionstester.

Det holistiska perspektivet, från utvinning av råvaror till produktion, distribution och användning, återvinning och kassering, är en viktig faktor i Getinges ekodesignarbete.

– Vi har också gjort en livscykelanalys (LCA) av DPTE-BetaBag för att fastställa dess koldioxidavtryck. För att transparens ska säkerställas verifieras resultatet och påståendena av en tredje part, säger Anna Runa Kristinsdottir, Environmental and Sustainability Specialist Life Science på Getinge.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>