Gravida kan nu läsa sin journal via nätet – nya rekord för vårdens e-tjänster
Hem NYHETERE-HÄLSA Gravida kan nu läsa sin journal via nätet – nya rekord för vårdens e-tjänster

Gravida kan nu läsa sin journal via nätet – nya rekord för vårdens e-tjänster

Publicerat av: Redaktionen

Från och med i dag, den 11 juni, kommer majoriteten av alla gravida kvinnor i Stockholms län att kunna läsa sin digitala journal på 1177.se.

Gravida kan nu läsa sin journal via nätet – nya rekord för vårdens e-tjänster 2Hittills i år har 190 000 stockholmare loggat in för att läsa sin egen patientjournal, och det görs nu över 20 000 inloggningar per dag på 1177 Vårdguidens e-tjänster bara i Stockholms län.

  • Allt fler stockholmare upptäcker möjligheten att kontakta vården digitalt för att till exempel läsa sina egna journalanteckningar via nätet. 334 000 invånare har använt e-tjänsterna vid tillsammans mer än 2,1 miljoner tillfällen hittills i år. Användningen av e-tjänsterna slår nya rekord i princip varje månad.
  • Tre av fyra barnmorskemottagningar är nu anslutna till Journalen via nätet. Det innebär att nästan alla gravida kan ta del av till exempel information från inskrivningsmötet, inklusive beräknat förlossningsdatum, och från kontrollerna under graviditeten.

– Detta är en mycket efterlängtad digital tjänst som skapar trygghet och ger viktig information under graviditeten. Under de pilottester vi genomfört har journalen via nätet varit uppskattad av både barnmorskor och gravida, och vi är glada över att nu göra den brett tillgänglig. Det är tydligt att stockholmarna vill kunna kontakta vården även på nätet, då användningen har ökat med flera hundra procent sedan 2014, säger Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd.

Om Journalen via nätet

Mödravård och barnmorskemottagningar använder ett speciellt journalsystem med både information om modern och fostret. Därför har speciella tekniska anpassningar behövts göras för att ansluta den till Journalen via nätet. För övrig sjukvård finns tjänsten sedan december 2016 då breddinförandet inleddes i Stockholms läns landsting.

Journalen via nätet ger patienterna möjlighet att ta del av information ur sina journaler genom en säker inloggning på 1177.se. Att ta del av sin egen journalinformation syftar till att stärka patientens delaktighet i sin vård, ge bättre underlag för dialogen mellan läkare och patient samt ge bättre vårdresultat. I Stockholms län kan patienter i dagsläget se journalanteckningar, vissa provsvar, diagnoser, vårdbesök samt information från barnmorskemottagningar. Fler informationsmängder införs stegvis i takt med att tjänsten utvecklas. Vilken information som syns beror även på var man fått vård, men i dagsläget är över 90 procent av alla vårdgivare som använder landstingets huvudjournalsystem TakeCare anslutna till Journalen via nätet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>