Hem NYHETER Hälsobarometern 2019 visar: Svenskarna tränar regelbundet men glömmer bort kosten

Hälsobarometern 2019 visar: Svenskarna tränar regelbundet men glömmer bort kosten

Publicerat av: Redaktionen

Var och varannan dag dyker det upp nya träningsformer som inspirerar allt fler att träna.

Hälsobarometern 2019 visar: Svenskarna tränar regelbundet men glömmer bort kosten 3Och visst är svenskarna ett aktivt folk, Lifes Hälsobarometern 2019 visar nämligen att majoriteten tränar regelbundet. Både unga som äldre. Samtidigt struntar dock hela sju av tio att anpassa sin kost vid träning. Endast en av tio tillför kosttillskott i form av protein när de tränar.

I Lifes senaste rapport Hälsobarometern 2019 har hälsokedjan undersökt hur svenskarna ser på sina kost- och träningsvanor, sömn och stress. Rapporten, som bygger på 2 700 svar, visar att hela 60 procent tränar minst en gång i veckan. En tredjedel uppger dessutom att de tränar hela tre gånger i veckan eller mer.

Undersökningen visar dock att hur mycket man tränar skiljer sig beroende på var i landet man bor. Och det är jämtlänningarna som tränar mest. Hela 79 procent i länet tränar nämligen minst en gång i veckan. Jämtland följs av Blekinge och Kronobergs län, där är motsvarande siffra 72 respektive 67 procent. I Västmanland tränas det däremot inte lika flitigt. I länet uppger 50 procent att de tränar minst en gång i veckan. Vilket är den lägsta siffran i landet.

– Eftersom träning har många hälsofördelar är det glädjande att se att majoriteten av svenskarna tränar regelbundet. Bland annat har träning stressreducerande effekter samtidigt som det kan förebygga både sjukdomar och sömnproblem. Om du tränar regelbundet kan det dock vara klokt att anpassa kosten beroende på vad målet med din träning är. Kosttillskott innehållande kurkumin kan exempelvis öka rörligheten medan proteinpulver kan bidra till att öka muskelmassan, säger Christoffer Rapp, hälsocoach på Life.

Unga bättre på att anpassa kosten vid träning

Trots att många svenskar tränar ofta och regelbundet är det få som anpassar sin kost vid träning. Hälsobarometern 2019 visar nämligen att hela 77 procent äter precis som vanligt. Bland dem som anpassar kosten är det vanligast att tillföra kosttillskott som exempelvis vitamintillskott eller proteinpulver samt att äta mer. Det är dock vanligare bland unga att äta kosttillskott vid träning, 18 procent i åldersgruppen 18 till 30 uppger detta. Motsvarande siffra bland 65-plussarna är endast fyra procent.

Topp tre: Här tränar vi mest*

1. Jämtlands län 79 %

2. Blekinge län 72 %

3. Jönköpings län 70 %

Topp tre: Här tränar vi minst*

1. Västmanlands län 50 %

2. Värmlands län 51 %

3. Gävleborgs län 52 %

Örebro län 52 %

Östergötlands län 52 %

* Tränar minst en gång i veckan. Resultat av de som svarar att de tränar 1–2 gånger, 3–4 gångersamt 5 gånger eller fleri veckan.

Tre produkter som passar bra vid träning:

1. Life Multivitamin Sport

Life Multivitamin Sportinnehåller en hög dos av alla viktiga vitaminer och hela åtta mineraler som exempelvis järn, zink och krom anpassade för dem som tränar regelbundet. En tablett täcker dagsbehovet av viktiga vitaminer.

2. Life Flexilett Curcumin

Life Flexilett Curcumininnehåller NovaSOL® gurkmejaextraktoch är dessutom förstärkt med vitamin C och D. Kurkumin finns och är en kraftfull antioxidant som ökar rörligheten. LifeFlexilettCurcumin har en hög biotillgänglighet (hur väl det tas upp av kroppen) och är 185 gånger mer effektiv än vanlig gurkmeja.

3. Life Vegetable Protein

Life Vegetable Proteinär ett högkvalitativt vegetabiliskt (vegan) proteinpulver som uteslutande är baserat på ärtproteinisolat. Produkten ger maximalt med protein men minimalt med kolhydrater och fett. Drycken löser sig lätt i valfri dryck och proteinet bidrar till att öka muskelmassan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>