Hem LIVSSTIL Hälsobarometern 2020: Sex av tio svenskar har magproblem under semestern

Hälsobarometern 2020: Sex av tio svenskar har magproblem under semestern

Publicerat av: Redaktionen

I år ser semestern annorlunda ut för de flesta.

Hälsobarometern 2020: Sex av tio svenskar har magproblem under semestern 2

Hälsobarometern 2020 visar att så många som sex av tio svenskar har upplevt magproblem på semestern

Men även om den planerade utlandsresan inte blir av är avkoppling och återhämtning något som många ser fram emot. Och i samband med just semestern visar Hälsobarometern 2020 att så många som sex av tio svenskar har upplevt magproblem. Något som kan stressa den mest avslappnade semesterfiraren. Hela 31 procent av svenskarna uppger dock att de aldrig gjort något för att undvika semesterns magbesvär.

Sommaren är här och svenskarna är i full gång med att göra sig redo för semestern. Men för många är det inte enbart frid och fröjd som väntar under ledigheten. Hälsokedjan Lifes senaste undersökning visar nämligen att hela 60 procent av svenskarna upplever problem med magen under semestern. Jämfört med övriga Norden är svenskarna dock mer handfallna, nästan var tredje svensk svarar nämligen ”inget” på frågan vad de gör åt magbesvären. Vilket är många fler jämfört med grannländerna Finland och Norge.

– Semestern blir inte som vanligt i år och många planerade utlandsresor är inställda. Magproblem på semestern associeras ofta med det som i folkmun kallas ”turistmage”. Det vill säga att vår kropp kan reagera fysiskt på matkulturer som vi inte är vana vid. Men det finns även annat som påverkar vår mage så som stress, rutinrubbningar och ett ändrat kostintag. Just stress och rutinförändringar är oerhört vanligt att uppleva i samband med semestern. Därför rekommenderar vi på Life att hjälpa kroppens magflora genom att fylla på med nyttiga mjölksyrabakterier, säger Maria Wiberg, hälsorådgivare på Life

Svenskarnas vanligaste strategier inför semestern
Vissa metoder för att försöka undvika semesterns magproblem är vanligare än andra. En enkel metod är kosttillskott, något som enbart en av tio uppger att de använder i syftet att stötta tarmfloran inför ledigheten. Bland svenskarna är det istället mer populärt att undvika viss mat helt och hållet. I övriga Norden är det däremot desto vanligare med kosttillskott så som probiotika. I Norge äter 19 procent kosttillskott så som probiotika inför semestern, och i Finland uppger drygt var tredje detsamma.

Så gör svenskarna för att bibehålla en normal tarmflora i semestertider
1. Undviker viss mat
2. Tvättar händerna noggrant / bär alltid med handsprit
3. Äter endast på välbesökta restauranger
4. Äter kosttillskott så som probiotika

Tips på kosttillskott för att bibehålla en normal tarmflora:
1.Life Probiotika
Life Probiotika med 5 miljarder levande mjölksyrabakterier från 7 olika stammar kan med fördel användas som ett dagligt tillskott. Eller i samband med resan för att fylla på med bakterier för en gynnsam tarmflora.

2. Life Sporebiotic
Varje kapsel Life Sporebiotic innehåller 3 miljarder mjölksyrabakterier i sporform, vilket garanterar att mjölksyrabakterierna aktiveras först när de når tjocktarmen och att inget går till spillo på vägen dit. Väl framme i tjocktarmen övergår bakterierna från sporform till levande mjölksyrabakterier som koloniserar tarmväggen och bidrar till en ökad mångfald i tarmfloran.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>