Forskningsmålet: höjd patientsäkerhet och förbättrad arbetsmiljö med AI, VR och AR
Hem AI Höjd patientsäkerhet och förbättrad arbetsmiljö med AI, VR och AR

Höjd patientsäkerhet och förbättrad arbetsmiljö med AI, VR och AR

Publicerat av: Redaktionen

Med hjälp av smarta glasögon, AI och virtual reality vill universitetssjukhusöversjuksköterskan Pether Jildenstål och hans forskarlag höja patientsäkerheten och samtidigt förbättra arbetsmiljön i samband med ingrepp under lokalbedövning.

Forskningsprojektet har en budget på 45 miljoner kronor och består av flera delar.

I projektet används teknik inom AI (artificiell intelligens), VR (virtual reality, virtuell verklighet) och AR (aurgmented reality, förstärkt verklighet).

I en del undersöker forskarna hur AI kan stötta vårdpersonal att hitta rätt när de ska injicera läkemedel direkt mot och runt om enskilda nerver i syfte att blockera smärta. Stora mängder bilder sammanfogas och AI lägger samman bilderna. Utifrån det resultatet går det att identifiera var nerven antagligen är och hur man bäst sticker nålen i förhållande till nerven.

– En erfaren specialist är fortfarande helt överlägsen AI i den här typen av bedömningar, men det kan fungera som ett viktigt stöd för vårdpersonal som håller på att arbeta upp sin erfarenhet, säger Pether Jildenstål, docent, universitetslektor och universitetssjukhusöversjuksköterska i anestesi.

En annan del av projektet undersöker vad man kan vinna på att under pågående operation samla relevant information – så som resultatet från AI-modellen – i vårdpersonalens direkta blickfång, med hjälp av smarta glasögon (AR). Via glasögonen dyker information upp vid sidan som på en skärm. De smarta glasögonen ger också den som opererar möjlighet att dela informationen via länk, med exempelvis en bakjour. Förhoppningen är att det kan ge bättre stöd och snabbare ledtider.

Den tredje delen i forskningsprojektet vill utforska hur man kan minska smärta och stress under operationen genom virtual reality (VR). Patienten kan välja mellan en virtuell verklighet där man simmar med fiskar i havet, vandrar i en skog eller skådar Egyptens pyramider. Avledningen leder till avslappning under operation, vilket minskar smärta och obehag. Avledning kan också vara ett stöd till patienter så att de kan välja lokalbedövning i stället för att sövas.

Forskningsmålet: höjd patientsäkerhet och förbättrad arbetsmiljö med AI, VR och AR

Pether Jildenstål, docent, universitetslektor och universitetssjukhusöversjuksköterska i anestesi.

Just nu undersöks också möjligheten att använda virtual reality inför och efter operationen. Inför operationen kommer patienten kunna vandra runt i en virtuell version av enheten, besöka väntrum och titta in i operationssalen – för att förbereda sig. Efter operationen ska patienten få tillgång till återhämtningsprogram med en virtuell övningsledare.

– Vi vet att operationer kan kräva mer eller mindre avledning i olika moment. Det vi gör nu som inte har gjorts tidigare är skapa virtuella upplevelser som ger patienten olika avledning vid olika tillfällen, säger Pether Jildenstål.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>