HOPE DigiROP implementeras nu på barnögonmottagningar
Hem NYHETERE-HÄLSA HOPE DigiROP implementeras nu på barnögonmottagningar

HOPE DigiROP implementeras nu på barnögonmottagningar

Publicerat av: Redaktionen

Årligen blir 20 000 för tidigt födda barn i världen blinda pga. sjukdomen Retinopathy of prematurity (ROP) Barnen drabbas av näthinneförändringar, kallat prematuritetsretinopati.

Näthinnans blodkärl växer då fel, vilket kan orsaka blödningar och ärrbildning i ögonbotten.

Ungefär en fjärdedel av alla barn som föds före vecka 31 drabbas av prematuritetsretinopati. Hos de barn som är födda vecka 27 eller tidigare är risken mer än 50 procent.

HOPE DigiROP implementeras nu på barnögonmottagningarADDI Medicals tjänst HOPE DigiROP implementeras nu i hela Västra Götalandsregionen. DigiROP är ett evidensbaserat beslutsstödsystem som används i den kliniska verksamheten för screening och behandling av prematura barn som löper risk att drabbas av ROP. DigiROP erbjuder vården ett strukturerat vårdförlopp, där dagens manuella screeningprotokoll är digitaliserat, samanställningen av ROP Score automatiserad och ger läkaren förslag på nästa kliniska åtgärd för barnet. Genom sammanhållen journalföring stöds kommunikation mellan vårdpersonal vid olika enheter och sjukhus.

”Tack vare DigiROP sparas upp till 30 minuter per screeningundersökning som lett till att vi kan optimera våra resurser och minska risken för blindhet vid sjukdomen ROP.” Ann Hellström, professor pediatrisk oftalmologi, Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen.

I tillägg till DigiROP lanseras nu även ParentROP, en app för föräldrar. ParentRop skapar trygghet genom tätare och förbättrad kommunikation mellan vården och föräldern till barnet. Appen ger föräldern större förståelse för sitt barns tillstånd under hela screeningprocessen. Med hjälp av appen kommer föräldrarna att kunna följa sitt barns ROP Score och även få förklaringar till vad de olika resultaten innebär, utöver det finns det en stor kundskapsdatabank där föräldrarna själva kan hitta information om sitt barns sjukdom.

Vi är oerhört stolta över att DigiRop nu implementeras över hela Västra Götaland. Det är en fantastisk tjänst som kommer att kunna hjälpa både barn, föräldrar och vårdpersonal vid screening och behandling av ROP, säger Nina Sellberg, VD på ADDI Medical

DigiROP är en öppen tjänst med klara integrationer mot SWEDROP (kvalitetsregister), journalsystem och bildsystem (PACS) för säker överföring av hälsouppgifter.

Tjänsten är utvecklad i samarbete med professor Ann Hellström, Ögonmottagningen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>