Internationella funktionsrättsdagen med fokus på digitalisering
Hem NYHETERE-HÄLSA Internationella funktionsrättsdagen har fokus på digitalisering

Internationella funktionsrättsdagen har fokus på digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Kungsbacka kommun uppmärksammar Internationella funktionshinderdagen.

Den kallas också internationella funktionsrättsdagen och är en av Förenta nationernas (FN) internationella dagar.

Den firas den 3 december varje år och instiftades redan 1992.

Den svenska funktionsrättsrörelsen har övergått till att benämna dagen som Internationella funktionsrättsdagen och syftet är att uppmärksamma rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Digitaliseringens möjligheter för funktionshindrade

Som kommun har Kungsbacka en viktig roll att främja demokrati och att öka den mer och mer viktiga digitala delaktigheten och kompetensen hos alla invånarna, för att minska utanförskap.

Digitaliseringen skapar nya möjligheter för personer med funktionsnedsättning. Det handlar exempelvis om att självständigt kunna ta del av information och utföra tjänster som tidigare krävde personligt stöd eller anpassade lösningar.

– Individ & Familjeomsorg vill göra den digitala världen mer tillgänglig för våra brukare. Vi utforskar därför välfärdsteknikens möjligheter med målsättningen att de vi är till för ska kunna leva ett liv så likt alla andras som möjligt, säger Diana Brovall, verksamhetschef Individ & Familjeomsorg

Aktivt arbete med digital inkludering

En risk med digitaliseringen i stort är att målgrupper som Individ & Familjeomsorg är till för hamnar utanför digitaliseringens möjligheter. Individ & Familjeomsorg arbetar aktivt med digital inkludering och att förstå och utveckla vad som kan underlätta i vardagen för individer med funktionsnedsättning.

– All utveckling som Individ & Familjeomsorg satsar på med fokus på dem vi är till för ska alltid handla om att bidra till självständighet i vardagen, säger Marica Granlund, utvecklare, Individ & Familjeomsorg.

Kompetensutveckling viktigt för alla

För medarbetare som stödjer individer med funktionsnedsättning i sitt arbete ökar behovet av kunskap om digitalt stöd mer och mer. Den digitala utvecklingen är en del av hela samhällsutvecklingen och då behöver alla inom förvaltningen också utveckla sig inom digitaliseringens möjligheter.

Ett digitalt planeringsverktyg

Internationella funktionsrättsdagen med fokus på digitaliseringEtt exempel på digitalt stöd är planeringsverktyget Wellbee. Under året har ett pilotprojekt genomförts där bland andra personer som har boendestöd fått möjlighet att prova planeringsverktyget i form av en app. Pilotprojektet har fallit väl ut och resulterat i att verktyget ska införas och därmed kunna erbjudas till fler individer.

– Den digitala utvecklingen som påverkar invånare och våra målgrupper ställer krav på digital kompetens hos medarbetare som ska ge stödet i vardagen, säger Marica Granlund.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>