Investeringsstöd till 16 projekt för mountainbike- och vandringsleder i landsbygder
Hem LIVSSTIL Investeringsstöd till 16 projekt för mountainbike- och vandringsleder i landsbygder

Investeringsstöd till 16 projekt för mountainbike- och vandringsleder i landsbygder

Publicerat av: Redaktionen

Tillväxtverket beviljar 46,5 miljoner kronor i investeringsstöd till totalt 16 projekt som ska utveckla mountainbike- och vandringsleder i landsbygder.

Tillväxtverket ger under åren 2021–2024 stöd för att utveckla infrastrukturen för rekreation och turism i landsbygder.

Syftet med stödet är att utifrån landsbygdens resurser skapa möjligheter för rekreation för allmänheten och förbättra möjligheterna till turism. Investeringsstödet är det första av två. I nästa omgång utlyses 52 miljoner.

– Intresset för vandring och mountainbike är stort och växande, både bland inhemska och internationella besökare, samtidigt som infrastrukturen för dessa aktiviteter är förhållandevis svag i Sverige, säger Helena Nyberg Brehnfors enhetschef på Tillväxtverket.

De totalt 16 projekten bedöms kunna bidra till att långsiktigt stärka besöksnäringen i landsbygder genom att utveckla reseanledningar och skapa helhetslösningar som gynnar vandrings- och mountainbiketurism.

Investeringsstöd till 16 projekt för mountainbike- och vandringsleder i landsbygder

– För att fler naturturismföretag ska vilja, kunna och våga utveckla aktiviteter behöver det finnas kvalitetssäkrade, trygga och attraktiva leder som möter besökares behov och förväntningar. En samordning kring leden behöver ske på ett strukturerat sätt med ett långsiktigt perspektiv, säger Helena Nyberg Brehnfors enhetschef på Tillväxtverket.

Beviljade projekt

Investera i leder i Dalarnas landsbygd, Visit Dalarna AB

Projektet består i skyltning samt anläggning av broar, slagbodar, rastplatser och spång i Fjätervålen, Grövelsjön, Grönklitt, Siljansleden, Säfsen, Sälen Hundfjället-Rörbäcksnäs, Vasaloppsarenan samt leder i kommunerna Falun, Orsa, Smedjebackens, Mora, Rättvik och Leksand.

Kvalitetssäkrade leder i Värmland, Visit Värmland ekonomisk förening

Projektet genomförs i samverkan med tio värmländska kommuner; Arvika, Hagfors, Munkfors, Torsby, Kristinehamn, Storfors, Sunne, Säffle, Filipstad och Kil. Investeringarna består av informations/entréskyltar, bänkar och bord, vindskydd, andra informationsskyltar samt spång och diverse gräv och markarbeten.

Skapa framtidens leder för alla på Stiftelsen Idre Fjäll, Stiftelsen Idre fjäll

Projektet består i att anlägga en mountainbike-sträcka på ca 350 meter och en start- och samlingsplats med enklare servicefunktioner, till viss del tak, bänkar och bord, och som är anpassad för rullstolar.

Jönköpings län knyter ihop och utökar sina ikoniska mountainbike-områden, Smålands Turism AB

Projektet består i att på flera platser i länet, Värnamo, Mullsjö/Habo, Hestra/Isaberg och Jönköping, utveckla leder/stigar för att binda samman befintliga mountainbike-destinationer.

Investeringar i Västernorrlands leder, Region Västernorrland

Projektet omfattar röjning och märkning av led, byte av torrdass till mulltoa, utveckling av programvara och app för enhetlig information om vandringsleder samt spänger och smalsandning av ledavsnitt.

Kraftsamling Outdoor Skåne, Region Skåne

Stödet ska bidra till utveckling av nya leder och upprustning av Skåneleden, och mountainbike-leder, med bland annat enhetlig markering, installation av informationsskyltar och förbättrad tillgång till vatten och toaletter.

Kvalitetssäkring av vandringsleder i Region Västra Götaland, Västkuststiftelsen

Projektet omfattar aktiviteter/investeringar som att uppföra entréskyltar, införa nya dass, vindskydd, eldstäder och spänger, uppmärkning av led samt uppröjning och märkning av ledsträckor på Bohusleden, Kuststigen, Biosfärleden, Pilgrimsleder och Sjuhäradsleden.

Led Ut – Ledutveckling Östgötaleden, Region Östergötland

Projektet omfattar aktiviteter/investeringar som vägvisningsskyltar, översiktskartor och enhetliga skylthållare till etappkartorna och annan viktig platsspecifik information vid startplatser och entréer.

Utveckling av mountainbike-leder i Dackestupet, Virserum, Hultsfreds kommun

Projektet består av att bygga 2200 meter flow trail, 1200 meter grusad transportled och utveckla anläggningens service i form av cykeltvätt.

Romboleden genom Lofsdalen – ett steg för en långsiktig förstärkning av besöksnäringen och företagande i landsbygden, Lofsdalsfjällens turistnäring ekonomisk förening

Projektet består av upprustning av pilgrimsleden Romboleden med röjning och skyltning för vandring längs den gamla pilgrimsleden. En sträckning på 4 km kommer innebära en grävd led för mountainbike och vandring anpassad för alla.

Sammanlänkande broar på ARK56 – vandra i Blekinge Arkipelag, Biosfärområde Blekinge Arkipelag

Projektet består av att uppföra två längre hängbroar som sammanlänkar Allböleleden och Kohageleden på naturreservatet Eriksbergs stränder.

Kottaberget flow trails, Nora kommun

Inom projektet byggs sju flow trails samt del av infrastruktur som parkering, väg och grusplan. I projektet ingår också att skapa en vandringsled till toppen av berget.

Trails of Västmanland – Expansion 2022–2024, Region Västmanland

De fyra kommunerna Kungsör, Norberg, Sala och Skinnskatteberg ska utveckla nio nya eller befintliga mountainbike- och vandringsleder, en flow trail och ett teknikområde för mountainbike. Investeringarna består av informations/entréskyltar, grillplatser, vindskydd, andra informationsskyltar samt spång och diverse gräv och markarbeten.

Utveckling och upprustning av Hallandsleden, Region Halland

Projektet består av röjning, upprustning och uppmärkning av den befintliga Hallandsleden och inkluderar färdigställande av en vandringsled längs den halländska kusten.

Hållbara och säkrare leder på Kullahalvön, Länsstyrelsen i Skåne Län

Projektet består av fysiska förbättringsåtgärder som märkning av led, stolpar, spångar, skyltställ och vägvisare på vandringsled och mountainbike-led samt utvecklandet av digital infrastruktur.

Södra Småland som en del av den sydsvenska vandringsdestinationen, AB Destination Småland

Projektet består av att tre av region Kronobergs vandringsleder ska uppgraderas med märkning och faciliteter, samt ett digitalt verktyg för regionens vandringsleder enligt samma plattform som omliggande regioner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>