Kan man förebygga demens med hjälp av hörseln?
Hem NYHETER Kan man förebygga demens med hjälp av hörseln?

Kan man förebygga demens med hjälp av hörseln?

Publicerat av: Redaktionen

Personer med grav hörselnedsättning löper fem gånger högre risk att drabbas av demens jämfört med normalt hörande.

Kan man förebygga demens med hjälp av hörseln? 2Nu sker en omfattande studie i USA för att ta reda på om behandling av hörselnedsättning kan skydda mot demens. Den 23 januari kommer Prof Frank Lin, ansvarig för studien, till Sverige och Cochlear Nordic Symposium för att presentera sin forskning.

– Min tes är att behandling av hörselnedsättning med modern teknik och uppföljning faktiskt skulle kunna minska risken för kognitiv nedgång och demens. Det kräver en omfattande och kontrollerad studie, och det är den jag nu genomför i USA, säger Prof Frank Lin vid Cochlear Center for Hearing & Public Health på Johns Hopkins University.

Med studien ”Åldrande och kognitiv hälsoutvärdering hos äldre” utreder han bland annat om rätt behandlad hörselnedsättning skulle kunna motverka att personer i riskgruppen utvecklar kronisk demens.

Hörselnedsättning och demens ett känt faktum

Ett potentiellt samband mellan grav hörselnedsättning och demens har länge misstänkts men kunde inte bevisas fullt ut förrän för ett par år sedan. När erkända Lancetkommissionen för demensprevention, intervention och vård under 2017 förde samman all tidigare forskning kring ämnet kunde man klart visa ett samband och resultatet blev genombrottet som inspirerade till vidare studier.

– Lancetkommissionens rapport blev en enorm ögonöppnare, särskilt eftersom den direkt jämförde hörselnedsättning med andra mer kända och aktivt studerade externa riskfaktorer för demens som till exempel låg utbildning och högt blodtryck. Rapporten visa till och med att hörselförlust är den dominerande riskfaktorn. I min tidigare forskning hade jag sett en femfaldigt ökad risk för personer med grav hörselnedsättning att diagnostisera demens över tid jämfört med människor med normal hörsel. Med Lancetkommissionens rapport fick jag bekräftat att mina rön stämde, säger Prof. Frank Lin.

Världsledande forskare besöker Sverige

Den 23-24 januari kommer Prof. Frank Lin och andra framstående forskare inom audiologi till Malmö och Cochlear Nordic Symposium för att presentera nuvarande forskning.

– Vi ser med stort intresse på Frank Lins nuvarande forskning, där vår teknik skulle kunna lösa ännu ett folkhälsoproblem. Vår drivkraft har alltid varit att höja människors livskvalitet, inte minst när det kommer till åldersrelaterade sjukdomar som nedsatt hörsel. Visar det sig att hörselimplantat också skulle kunna förhindra demens så är det en stor seger för både forskningen och den tekniska utvecklingen, säger Lotta Vedholm, VD på Cochlear Nordic AB.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>