Molnet skapar värde för den lokala entreprenören
Hem NYHETERIT-LÖSNING Molnet skapar värde för den lokala entreprenören

Molnet skapar värde för den lokala entreprenören

Publicerat av: Redaktionen

Sju år efter omregleringen av apoteksmarknaden är konkurrensen mellan apotekskedjorna stenhård.

Molnet skapar värde för den lokala entreprenören 1

Hans Halldén, Country Manager, OpusCapita Sverige

Apoteken möter höga krav på en effektiv organisation, där kundnöjdhet och låga kostnader är förutsättningar för konkurrenskraftig överlevnad.

  • Apoteksgruppen är en frivillig kedja med 177 anslutna apotek som drivs av ca 180 egenföretagare. Apoteken ägs till 99% av de lokala entreprenörerna och 1% ägs av det statliga förvaltningsbolaget. Apoteksgruppens centrala serviceorganisation stöder och samordnar egenföretagarna genom gemensamma system för bland annat ekonomi, IT och inköp.
  • Apoteksgruppen verkar i en fakturaintensiv bransch. Totalt hanteras 130 000 fakturor varje år på Apoteksgruppen. En viktig del i resan till att bli ett modernare och mer digitaliserat företag har därför varit att reducera tiden som går åt för apotekspersonalen till att hantera alla leverantörsfakturor som kommer in.
  • Med hjälp av OpusCapita har man infört en standardiserad molnbaserad lösning på en gemensam plattform, som hanterar alla leverantörsfakturor för samtliga apoteken och den centrala serviceorganisationen. Såväl pappersfakturor som digitala fakturor förs in i systemet. All relevant personal kan på så vis enkelt komma åt fakturorna och utläsa deras status på plattformen.
  • ”Det är viktigt för oss med ett system som motsvarar våra förutsättningar och krav som kedja och fungerar bra framför allt för våra användare på apoteken”, säger Simona Muntean, controller på Apoteksgruppen i Sverige.
  • Lösningen finns även som app vilket är värdefullt framförallt för apoteksägarna. De är inte längre bundna till en dator för att kunna hantera fakturor, utan kan enkelt göra det var de än befinner sig.
  • ”Apoteksgruppens digitala transformation visar på styrkan i molnbaserade lösningar. I en så komplex struktur med över 300 användare, är en standardiserad lösning en självklarhet. Vi ser att behovet av effektiva molnbaserade plattformar ökar, inte minst i fakturaintensiva branscher. Det handlar i slutändan om att frigöra tid till mer värdeskapande aktiviteter”, säger Hans Halldén, Country Manager, OpusCapita Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>