NanoLearning en innovativ lösning för en ansträngd vård
Hem NYHETERE-HÄLSA NanoLearning en innovativ lösning för ansträngd vård

NanoLearning en innovativ lösning för ansträngd vård

Publicerat av: Redaktionen

Vårdrelaterade infektioner (VRI) drabbar den enskilde patienten och förlänger vårdtiden.

Den största utmaningen i det förebyggande arbetet är tidsbristen.

Men här kan lättillgängliga och tidseffektiva utbildningar vara en del av lösningen. På två månader har över 4000 medarbetare inom hälso- och sjukvården påbörjat en digital utbildning med metoden NanoLearning.

Det största problemet med vårdrelaterade infektioner (VRI) är att det drabbar patienten och förlänger vårdtiden. Vårdtiden för patienter som fått en vårdskada är mer än dubbelt så lång som för andra patienter och de ökade vård- och samhällskostnader innebär att resurser som annars skulle kunna förbättra vården försvinner. Kostnaden beräknades för 2019 till mellan 7–8 miljarder kronor.

Tidsbrist stor utmaning
I det förebyggande arbetet har Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) lyft fram att arbetet mot VRI måste vara en prioriterad fråga för såväl region- och kommunledningar som sjukhuschefer och samtlig vårdpersonal. Men här är den ständiga tidsbristen en stor utmaning och då krävs utbildningar som är lättillgängliga och tidseffektiva.
– NanoLearning känns som en innovativ lösning för en ansträngd vård, säger Anna Frej, själv sjuksköterska och som ingår i projektledningen för projektet VRI Proaktiv på SKR.

NanoLearning en innovativ lösning för en ansträngd vård

Anna Frej, sjuksköterska ser NanoLearning som en innovativ lösning för vården.

Den svenska hälso- och sjukvården befinner sig också i kölvattnet av en pandemi, vilket gör att tidsbristen är ett ännu större problem. Att då prioritera kontinuerlig fortbildning är en utmaning.
– Att NanoLearning också bygger på påminnelser om att det är dags att göra nästa del i kursen är också bra, konstaterar Anna Frej. Det blir en påminnelse och minskar risken för att man ska påbörja en utbildning och sen glömma bort att fortsätta.

Nanoutbildningen väcker stort intresse
I början av september lanserade Junglemap på uppdrag av SKR den nya digitala utbildningen för att förebygga vårdrelaterade infektioner. Utbildningen är gratis för alla deltagare och består av 15 korta 3 minuters lektioner som deltagarna får direkt i sin mobil, eller surfplatta.

Och intresset är rekordstort. Efter bara två månader har över 4000 medarbetare inom hälso- och sjukvården startat utbildningen.
– Vi ser medarbetare från allt ifrån enskilda sjukhus, privata vårdgivare, primärvård, regioner och kommuner från hela landet, säger Sofie Engström, ansvarig för utbildningen på Junglemap.

Satsningen fortsätter
Utbildningen från SKR finansieras inom ramen för det nationella Vinnova-projektet VRI Proaktiv och kommer att pågå under hela 2022. Alla vårdgivare i hela landet kan fortfarande registrera kursen som alltså är gratis för alla deltagare. Målet är att den digitala utbildningen skall hjälpa till att förebygga vårdrelaterade infektioner genom förändrade beteenden.
– Vi vet att vår metod är ett effektivt sätt att just påverka beteenden och god vårdhygien är ingenting man har – det är nåt man gör, konstaterar Sofie Engström.

Jobbar du inom vården? Se till att din enhet får ta del av kursen!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>