Nytt sätt att mäta effekterna av healthtech kan underlätta beslutsfattande
Hem TEKNIK Nytt sätt att mäta effekterna av healthtech kan underlätta beslutsfattande

Nytt sätt att mäta effekterna av healthtech kan underlätta beslutsfattande

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie har analyserat data från healthtech-bolag för att pröva om det går att mäta samhällseffekten utifrån lösningens livskvalitetspåverkan.

Den använda metoden är väl etablerad inom andra områden och analysen indikerar att appliceringen av metoden har stor potential.

Undersökningen – som visar på nya sätt att mäta effekterna av healthtech-lösningar – presenteras på HealthTech Nordic internationella konferens i Köpenhamn den 8 september.

Analysen är beställd av HealthTech Nordic och syftar till att översätta resultat från publicerade kliniska prövningar till kvalitetsjusterade levnadsår ”QALY”, som i sin tur kan användas för att utvärdera och jämföra olika medicinska insatser. Det kan också användas för kostnadseffektivitetsanalyser. Metoden används till exempel sedan länge av läkemedelsindustrin och vårdgivare vid beslut om vad läkemedel får kosta för den nytta de ger.

Idén med undersökningen är att försöka hitta ett accepterat, standardiserat och vetenskapligt vedertaget sätt att utvärdera nyttan för samhället – även när man introducerar digital teknik i vården. Skulle det kunna underlätta beslutsfattande och bidra till ett sätt att mäta den aggregerade samhällsnyttan av att införa digital hälsoteknik?

Nytt sätt att mäta effekterna av healthtech kan underlätta beslutsfattande

Johan Rosendahl, Innovationsledare på Innovation Skåne och HealthTech Nordic.

– Vi ville ta reda på nya sätt att mäta vilken påverkan healthtech-lösningar faktiskt har på folkhälsan. Effekterna av ny teknik inom vården är ofta svåra att mäta men det här är ett exempel på att det går, säger Johan Rosendahl, innovationsledare på Innovation Skåne och HealthTech Nordic.

Betalningsviljan för ett QALY-år är 500 000 kronor för sjukdomstillstånd med måttlig svårighetsgrad och kan vara upp till 2 000 000 kronor för sällsynta mycket svåra sjukdomstillstånd, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

– Det här tillvägagångssättet skulle kunna ge viktig information till beslutsfattare som ansvarar för att utveckla hälso- och sjukvården. Det är data som förtydligar nyttan och leder förhoppningsvis till bättre sätt att utvärdera effekten av nya lösningar, säger Johan Rosendahl.

HealthTech Nordic är ett projektinitiativ, delfinansierat av EU-programmet Interreg Örstersund-Kattegat-Skagerrak, som samlar över 330 nordiska medlemsbolag med nya lösningar inom hälsoteknik – alla från psykisk ohälsa och egenvård till kroniska sjukdomar och journalsystem. Syftet är att stötta tillväxten av företagen och påskynda den modernisering av vården som behövs för att möta ökande vårdbehov. Över 200 av medlemsföretagen har produkter på marknaden som används i den dagliga vården både i hemmet, på resan, och i vården. Det finns alltså en mängd nya lösningar som ger eller har potential att ge en bevisat bättre vård och hälsa.

– Vi är också medvetna om att denna metod är baserad på ett sätt att räkna, och att det finns fler. Det långsiktiga målet för oss är att hitta ett gemensamt sätt att utvärdera samhällsnyttan från healthtech, och vill gärna öppna upp för samtal och diskussion om olika sätt att göra det, avslutar Johan Rosendahl.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>