Samtidigt som pollenmätningar riskeras på grund av att viktiga mätstationer läggs ned tycks viljan hos pollenallergiker att hjälpa varandra bara öka.
Till dags datum har fler än 200 000 användare av Pollenkoll-appen gjort drygt 400 000 skattningar av egenupplevda pollenbesvär, så kallad crowdsourcing, i närområdet för att dela informationen i realtid med andra pollenallergiker.
Pollensäsongen är igång och med det inleds den svåraste tiden på året för landets pollenallergiker. Mätningar och prognoser av pollenhalter som görs har stor betydelse för individens rörelsefrihet och möjlighet att planera sin vardag. Sedan flera år har landets 20 mätstationer levt med hot om nedläggning, bland annat på̊ grund av bristande bemanning och finansiering, vilket Astma och Allergiförbundet uppmärksammat och arbetat för att förändra. Med pollensäsongen i full gång står just nu norra Sverige helt utan pollenmätningar då områdets fyra mätstationer är inaktiva.
Även om landets pollenallergiker boende i Sundsvall och norrut i dagsläget verkar bli utan pollenprognoser finns fortfarande möjligheten att via appen få tips i realtid från andra pollenallergiker om pollenbesvären i närområdet. Dessutom har Pollenkoll-appen uppgraderats med ännu fler smarta funktioner:
- Genom widgets kan användaren själv välja hur presentationen av dagens pollenhalter av exempelvis björk och gräs ska se ut på hemskärmen och på ett enkelt sätt skatta sina pollenbesvär
- Med pollenkalendern får användaren en detaljerad översikt av valda pollenhalter över en säsong, både den pågående men även historiska data från tidigare säsonger
Med Pollenkoll-appen kan användaren ta del av skräddarsydda pollenprognoser och pollenlarm för valda pollenslag, information om pollenallergi, behandlingar samt vart man kan vända sig för att söka hjälp för sina besvär. Genom att välja favoritplats och de pollen som ska följas skräddarsys prognosen i upp till fyra dagar.
Pollenkoll är anpassad till Apple Watch och finns att ladda ner gratis via App Store och Google Play.
Pollenkoll drivs av ALK, ett globalt forskningsstyrt läkemedelsföretag som fokuserar på att förebygga, diagnostisera och behandla allergi.