Så vet du om du ska söka vård för dina födelsemärken

Solen skiner och allt fler svenskar klär av sig i värmen.

Så vet du om du ska söka vård för dina födelsemärken 1Under sommarhalvåret när huden exponeras för mer solljus kan det vara bra att titta lite extra på dina födelsemärken. De flesta födelsemärken och leverfläckar är ofarliga men om en hudförändring är ny, eller ett födelsemärke har förändrat sig: vuxit, börjat klia, blöda eller göra ont kan det vara något du bör kolla upp.

“Att identifiera leverfläckar som är sjuka kan vara svårt, men ju tidigare du upptäcker malignt melanom, som är den allvarligaste formen av hudcancer, desto större är chansen att bli helt botad. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på dina leverfläckar och observera hur de utvecklas och att alltid skydda din hud i solen” säger Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare på KRY.

Här är tecknen du ska vara uppmärksam på så att du vet när det är dags att söka vård.

  • Om leverfläcken ändrar färg
  • Om leverfläcken har olika färger i sig
  • Om leverfläcken växer
  • Om leverfläcken är asymmetrisk. De flesta melanom har en oregelbunden form
  • Om leverfläcken har en ojämn kant som är inflammerad/röd
  • Om leverfläcken kliar
  • Om leverfläcken blöder

Om du misstänker att du har födelsemärken som behöver undersökas kan du kontakta vården. På KRY kan du få dina födelsemärken bedömda av en läkare. Om ett födelsemärke bedöms vara godartat får du som patient information och råd. Behövs fördjupad diagnostik göras kan KRY hjälpa till med remiss för detta. Den offentliga sjukvården tar endast bort födelsemärken om det finns en medicinsk anledning till att göra det. Vill en patient ta bort ett födelsemärke av kosmetiska skäl får hen bekosta ingreppet själv.