Hem Nyheter Skåne har fått sitt första fall av covid-19

Skåne har fått sitt första fall av covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Det är nu bekräftat att den man som i går testades positivt för det nya coronaviruset verkligen är smittad.

Skåne har fått sitt första fall av covid-19 4Det är det första konstaterade fallet av covid-19 i Skåne.

Mannen som är i 25-årsåldern insjuknade efter hemkomsten från en resa i norra Italien. Han kontaktade sjukvården via telefon och blev kallad till provtagning.

Det är nu bekräftat att mannen är smittad av den nya coronaviruset. Han mår efter omständigheterna väl och vårdas i isolering på infektionsverksamheten på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Smittskydd Skåne arbetar nu med smittspårning för att förebygga vidare smittspridning.

– Det handlar om att identifiera personer som har varit i nära kontakt med mannen och därmed riskerar att ha smittats. Detta för att ge dem information och eventuella förhållningsregler, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Region Skåne följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller hanteringen av covid-19. Sjukvården har sedan tidigare stor vana vid att hantera olika slags infektionssjukdomar och det finns väl inarbetade rutiner för smittspårning och vård av patienter med smitta.

Råd till allmänheten

Om man har sjukdomssymtom och har vistats i ett riskområde eller har varit i närheten av någon med covid 19-smitta ska man stanna hemma och ringa sin vårdcentral eller telefonnummer 1177. För att få lämna prov krävs en bokad tid. Utanför infektionsklinikerna i Lund och Malmö har särskilda tält satts upp för sådan provtagning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>