Smart och billig motor gör din gamla cykel eldriven
Hem LIVSSTIL Smart och billig motor gör din gamla cykel eldriven

Smart och billig motor gör din gamla cykel eldriven

Publicerat av: Redaktionen

SemconElcyklar kan ge en extra skjuts uppför branta backar och blir alltmer populära. Men elcyklar är dyra och dagens konverteringskit ofta både kostsamma och krångliga att installera. Därför har teknik bolaget Semcon tagit fram en smart och billig motorprototyp som enkelt kan monteras på vilken cykel som helst.

Att cykla istället för att ta bilen har många positiva effekter – för hälsan, miljön och trängseln på gatorna. För att uppmuntra fler att cykla har Semcons ingenjörer utvecklat en elmotor som kostar mindre än 100 euro att tillverka och som enkelt kan flyttas mellan olika cyklar.

– Helt vanliga cyklisters behov och önskemål var det som fick oss att börja fundera på motorn. Fördelarna med en eldriven cykel är tydliga, men befintliga lösningar är dyra och komplicerade. Därför har vi utvecklat en motor som fungerar med alla cyklar och som enkelt kan delas mellan vänner eller familjemedlemmar, säger Anders Sundin, teknisk chef på Semcon.

Att motorn skulle vara liten och enkel att bära med sig var viktigt för utvecklarna. Därför bestämde sig teamet för en lösning med en effekt på 150 watt och som väger strax över 1 kilo. För att maximera batteritiden registrerar motorn trampornas rörelser och är bara aktiv vid hastigheter mellan 7 och 25 km/h. I och med att den smarta motorn uppfattar cyklistens trampande och avsikter blir färden bekväm, smidig och säker.

Motorn innehåller en liten dator med programvara som gör det möjligt för Semcon att utveckla olika appar i framtiden. Det kan exempelvis handla om prioritering mellan hastighet och sträcka eller andra funktioner som stöldkontroll eller spårning.

I dagsläget är motorn inte tillgänglig för slutkunder. Semcon söker efter investerare intresserade av att introducera det nya cykelmotorkonceptet på marknaden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>