Stora insamlingsdagen: Apoteket samlade in 417 ton överblivna läkemedel ifjol – nu utökas satsningen Stora Insamlingsdagen
Hem LIVSSTIL Stora insamlingsdagen: Apoteket samlade in 417 ton överblivna läkemedel ifjol – nu utökas satsningen Stora Insamlingsdagen

Stora insamlingsdagen: Apoteket samlade in 417 ton överblivna läkemedel ifjol – nu utökas satsningen Stora Insamlingsdagen

Publicerat av: Redaktionen

Apoteket arbetar för att minska mängden överblivna läkemedel i samhället genom att motivera kunder att fullfölja sina läkemedelsbehandlingar och därmed få bästa effekt av sin behandling.

Stora insamlingsdagen: Apoteket samlade in 417 ton överblivna läkemedel ifjol - nu utökas satsningen Stora Insamlingsdagen 1

Den 9 april är Stora Insamlingsdagen och starten för Apotekets kampanj för att samla in överblivna läkemedel.

Men ibland blir det läkemedel över som riskerar användas fel eller hamna i naturen. Apoteket utökar därför fjolårets Stora Insamlingsdagen, som i år startar den 9 april och pågår till den 6 maj.

– Vi på Apoteket som varje dag stöttar kunder i deras läkemedelsbehandling vet att läkemedel gör stor skillnad för många människors liv. Men vi vet också att läkemedel kan skada både människor och miljö om de hanteras fel. Det finns därför flera skäl till att hjälpa människor att använda sina läkemedel rätt och uppmana dem att lämna in sina överblivna läkemedel på något av våra 394 apotek runt om i hela landet, säger Apotekets vd Ann Carlsson.

Idag finns överblivna läkemedel i byrålådor, badrumsskåp eller på andra ställen hemma och i värsta fall spolas de ut i avloppen eller slängs i hushållssoporna. Om det ligger läkemedel hemma utan förpackningar och bipacksedel finns risken att de används fel eller att barn eller husdjur hittar dem.

Det är också viktigt att hålla koll på utgångsdatum och gå till våra apotek och lämna in dessa så att de inte blir liggande hemma. Dessutom kan läkemedel bli för gamla och mista en del av sin effekt.

Ett problem är att de flesta reningsverk inte klarar att bryta ner aktiva läkemedelssubstanser som därmed hamnar i vattendrag och hav där de tas upp av fiskar och groddjur, vilket bland annat kan påverka fortplantningsförmågan.

Säker läkemedelshantering hos Apoteket

Läkemedel som lämnas till Apoteket tas om hand och skickas till särskilda förbränningsanläggningar som destruerar dem och tar hand om restprodukterna på ett säkert sätt.

– Att samla in överblivna läkemedel är ett sätt att ta ansvar. Men Apoteket arbetar också för att läkemedel och andra produkter vi säljer ska produceras på ett hållbart sätt och för att minska transporternas miljöpåverkan. I det arbetet försöker vi också påverka myndigheter och samarbetspartners, säger Anna Rogmark, ansvarig för Apoteket hållbarhetsarbete.

Kort om Stora Insamlingsdagen

Apoteket instiftade Stora Insamlingsdagen ifjol. Under insamlingsperioden 2017 tredubblades antalet kunder som lämnade tillbaka överblivna läkemedel. Totalt samlade Apoteket ifjol in 417 ton överblivna läkemedel under året.

Om det ändå blir läkemedel över ska det vara enkelt att lämna in dem. Medlemmarna i Apotekets kundklubb får alltid miljöbonus när de lämnar tillbaka överblivna läkemedel, men under insamlingsperioden med start den 9 april till den 6 maj dubblas miljöbonusen.

Vi på Apoteket vill att det ska vara enkelt att lämna in överblivna läkemedel. Alla är alltid välkomna in till någon av våra 394 apotek.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>