Fitbit har ett gott öga till den svenska marknaden där det finns många människor som är intresserade av kost, motion, sport och träning.
IT-hälsa träffade nyligen företrädare för Fitbit på IFA i Berlin.
Vi har även fått prova produkter från Fitbit och har hittat funktioner som är användbara för allt från den som tränar intensivt till den som bara vill se till att röra sig tillräckligt för att ha en sund livsstil. Klockan fungerar bra också för exempelvis den som vill röra sig mer för att gå ner i vikt.
Här är en enkel genomgång av några av de funktioner vi testat. Fitbit Blaze satt på armleden i flera dagar och vi hann med ett besök på gym för att se vad den kunde tillföra till träningen. Vi hittade många fördelar.
Moderiktig accessoar
Fitbit satsar på god design. Storsatsar! Den som bär deras klockor ska vara snygg! Fitbit har dessutom samarbetat med flera modedesigners inklusive Tory Burch. Men, design handlar ju inte bara om utseende (åtminstone inte om man använder ordet design som ingenjörer använder det) – utan också om funktioner och användningsområden. Det finns faktiskt en klocka från Fitbit som är framtagen så att man kan använda den när man simmar, Flex 2!
Den Fitbit Blaze som vi fick prova har några förinställda aktiviteter att välja från klockan (genom att knacka på skärmen) – löpning, cykel, styrketräning, löpband, ”elliptical trainer (också kallad cross-trainer) och workout. Det känns kul att kunna sätta rätt rubrik på träningen. Men egentligen behöver man inte sätta igång klockan (eller använda mobilen för att starta en funktion) eftersom klockan hela tiden kollar steg och puls. Puls över en viss nivå loggas som träning (Active Minutes). Man kan när som helst ta fram en rapport om sin aktivitet och får en sammanfattning av vad man gjort hittills under dagen. Dessutom skickar Fitbit en rapport på mail en gång i veckan.
Data från träningen
Det roliga med att trycka igång klockan när man tränar – och logga ett särskilt träningspass – är att man får en särskild rapport med data från träningen att gå igenom efteråt. Dessutom räknar klockan steg och distans som går att se på klockan under tiden som man tränar. Klockan läser av intensiteten i träningen och skiljer på konditionsträning (”cardio”) och måttlig träning.
Allra roligast och mest inspirerande var Fitbit när jag fick upp en karta på mobilen av det område där jag befann mig. En punkt vid ingången till huset var markerad och så gick det att trycka på start för att börja löpträna. Bara att gå ut och sätta igång. Riktigt skoj! Jag blir alltså uppmuntrad att gå ut direkt och springa. Jag tycker därmed att klockan mer än väl har bidragit till att inspirera – åtminstone om man gillar att springa utomhus.
Men, informationen i Fitbit är på engelska. De flesta i Sverige har väl inget problem med det men det kan ändå kanske upplevas som en nackdel för en del användare. Den som tänker bege sig ut och träna med hjälp av fötterna och benen kan välja mellan ”run”, ”walk” och ”hike”. Under tiden som man tränar får man ljudmeddelanden om distans, tid och genomsnittlig hastighet. Det går dessutom att styra musiken i mobilens hörlurar från Fitbit-appen.
Fitbit kommer förinställd med mål för aktiviteterna. Den som sysslar med sport eller brukar träna intensivt kanske inte har så stor glädje av dem för de handlar om vad man minst behöver göra för att behålla god hälsa. Men, målen går att ändra. Den som uppfyllt målen (de förinställda eller egna) får ett meddelande – en gratulation!
Kollar pulsen
En av de mest grundläggande funktionerna på klockan är att den läser av användarens puls. Den läser pulsen hela tiden. Det är mycket enkelt att trycka igång skärmbilden på klockan eller starta mobilen och kolla aktuell puls. Den som tränar bör ju också fokusera på sin puls för att bli bättre. Det är exempelvis intressant att träna vid olika puls för att bygga upp kondition. Ett bättre verktyg för det ändamålet är svårt att tänka sig.
Fitbit baserar sina rekommendationer om hur mycket man behöver röra på sig på rekommendationer från hälsomyndigheter i USA. Man ska motionera på en måttlig nivå minst tjugo minuter per dag under minst fem dagar i veckan. Fitbit menar också att det är bra om man rör sig minst en gång i timmen under några minuter under dygnets vakna timmar.
Beräkningsmetod
Den som vill fördjupa sig lite mer i hur Fitbits produkter fungerar kan känna till att de utgår från något som heter ”metabolic equivalents” eller MET. Det är en metod för att räkna ut hur mycket energi som gått åt för olika aktiviteter. MET är en skala och man ska komma upp i minst tre för att tillgodoräkna sig en aktivitet – och den ska pågå under minst tio minuter.
Användaren får veta hur många kalorier man förbrukat under en dag, ett träningspass eller exempelvis en vanlig rask promenad. Den som vill kan också registrera i appen hur många kalorier man fått i sig genom att äta – och hur mycket vatten man druckit.
Den som rör sig mycket kanske vill ändra grundinställningarna så att man inte får med allt. Det går att ändra så att Fitbit exempelvis bara känner igen längre promenader.
Till förinställningarna hör också att man får ett meddelande när man gått minst 10 000 steg per dag. Där kan det istället vara många som skulle vilja ha en lägre nivå. Det kan exempelvis räcka med 7 500 steg om dagen för att leva sunt enligt en uppgift här i Sverige.
Fitbit satsar också på att man ska kunna använda klockan till att kolla om man gått och sprungit olika kända sträckor. Det kom ett meddelande när klockan suttit på armen så länge att den sträcka jag avverkat motsvarade distansen för en maraton. Sammanfattningsvis var det roligt att ha Fitbit Blaze på armen och som app i mobilen. Det finns en aktivitetslogg på Fitbit.com också som man kan använda. Man lär sig lite nytt om pulsens nivå och känner sig inspirerad att träna.