Vägen från smartphone till sjukhus: hur data lär sig flyga
Hem NYHETERE-HÄLSA Vägen från smartphone till sjukhus: hur data lär sig flyga

Vägen från smartphone till sjukhus: hur data lär sig flyga

Publicerat av: Redaktionen

Årets projekt från ”Entscheiderfabrik” visar den elektroniska patientjournalens utveckling.

Smarta mobiler styr redan många delar i vårt liv idag. Från kommunikation till flygbokningar, allt sker via mobilen. Att ha koll på sin hälsa tillhör mångas vardag och möjligheten att spara sin hälsodata finns allt oftare på vår mobil. Men vad händer med denna information när patienten kommer till läkarmottagningen? Jo, väl där stöter användaren på en osynlig vägg. Vägen från smartphone till sjukhus: hur data lär sig flyga 2

I Tyskland godkände näringsdepartementet helt nyligen en låg användningsgrad av digitalisering inom hälsosektorn. Med den så kallade E-Health-lagen uppmuntras till användandet av elektroniska patientjournaler. Den tyska organisationen Gematik (Gesellschaft für Telematikanwendungen der Gesundheitskarte mbH) har utifrån e-hälsolagen fått i uppgift att fram till slutet av 2018 ha skapat förutsättningarna så att patientdata såsom till exempel läkarkorrespondens, nödfallsuppgifter och dokumentation om patientens läkemedelsbehandling ska finnas tillgängliga i en elektronisk patientjournal.

Det kommer inte att räcka med enbart lagstiftning utan här behövs det både doers och beslutsfattare. Och hur informationen på mobilen ska hitta till sjukhusets databank, det är en av många frågor som kommer att sysselsätta IT-initiativet ”Entscheiderfabrik” (beslutsfabriken) inom ramen av den världsledande medicinteknikmässan Medica i Düsseldorf 2017 (13-16 november).

Enligt lagstiftarna är målet att alla sjukförsäkrade i Tyskland från och med den 1 januari 2019 ska ha en elektronisk patientjournal till sitt förfogande. Tyvärr har det redan uppstått förseningar, i varje fall när det gäller det elektroniskt integrerade medicineringsschemat.

På den världsledande medicinteknikmässan Medica 2017 i november, efter det tyska valet, kommer dimman troligen att ha lättat något angående en närmare tidpunkt för ett genomförande.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>